Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe Perry Sport ervoor zorgde dat Breda niet in het spel Monopoly voorkomt

Door Carin van der Meij 14 september 2020

Iedere keer als we Monopoly spelen, vragen we het ons af: waarom zitten Amsterdam, Haarlem en Arnhem wel in het Monopoly-spel en Breda niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord.

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Breda en Monopoly

In de tijd dat het spel bedacht werd, had Perry Sport geen vestiging of link met Breda. Dat is dan ook de reden waarom onze stad niet in het spel voorkomt. Was het spel in 2020 gemaakt? Dan was de Ginnekenstraat misschien ook te vinden op het bord.

Bron: Overstraatnamen

Lees ook:

Wie het weet mag het zeggen: waarom hangen deze mysterieuze briefjes door heel Breda?

Wekelijks gaan wij op zoek naar Bredase mysteries, maar zo af en toe komen we ze gewoon tegen tijden...

Bredaas mysterie: waarom is de Haven een tijd gedempt geweest?

De Haven van Breda is een echte hotspot, zeker in de zomer. Bredanaars genieten op het terras, varen...

Supergaaf: deze stadsfotograaf maakt prachtige plaatjes van Bredanaars

Sommige mensen lijken wel geboren te worden met een spiegelreflex, zó goed zijn ze in het schieten v...

Meer over

Mysteries

adv.