Bredaas mysterie: zo ziet het Spaanse Breda eruit

Door Annemijn Heijstek 5 januari 2019

In deze rubriek ontrafelen we Bredase mysteries. Deze week onderzochten we hoe Breda er in het buitenland uitziet. Kijk en leer over het Spaanse Breda! 

Eerder onderzochten we hoeveel Breda’s er in de wereld zijn. En wat blijkt? Er zijn maar liefst vijf plekken in het buitenland met de naam Breda. Eén van de mooiste Breda’s (buiten onze eigen stad) vinden we in Catalonië. Wij wilden natuurlijk alles weten over deze plek en gingen daarom op onderzoek uit!

Klein stadje

Breda is een klein stadje dat in de Spaanse provincie Gerona ligt. In 2017 telde de stad 3.740 bewoners. Het Spaanse plaatsje Breda ligt vlakbij grote steden als Barcelona (55 km), Girona (45 km) en kustplaats Blanes (26 km). De stad is ontstaan rondom het Benedictijner klooster van Sant Salvador de Breda, dat in 1038 is gesticht. De indrukwekkende klokkentoren uit die tijd kun je vandaag de dag nog steeds bewonderen.

Breda spanje
Foto: Google Maps

Aardewerk

Je kent ze vast wel, die bruine aardewerken tapasschaaltjes. Deze worden gemaakt in het plaatsje Breda en zijn dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor de Spaanse Bredanaars. Voor prachtige, aardewerken schalen, potten en pannen zit je dus in het Spaanse Breda goed!

Bezoekje

Van plan Breda te bezoeken? In het stadje zelf zijn geen hotels. Wel kun je overnachten in een hotel in één van de nabijgelegen plaatsen. Toch kiezen wij ervoor om toch maar hier in ons eigen Breda te blijven. Wil jij toch eens die kant op gaan? Dan moet je ongeveer 13 uur rijden om de 1400 kilometer te overbruggen. Succes!

Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Laat het ons weten! Stel je vraag onder dit bericht op Facebook of mail naar [email protected].

Eerder losten we de volgende mysteries op:

bredase achternamen

Mysterie opgelost: wat betekenen deze typisch Bredase achternamen?

Altijd al willen weten waar jouw achternaam vandaan komt? In Breda wonen vooral veel mensen met de a...
RouteYou aa of weerijs

Mysterie: hoe komen we aan de riviernaam Aa of Weerijs?

Iedere week lossen wij een Bredaas mysterie op. Soms lopen we er zelf tegen aan, maar vaker worden w...
criminaliteit in Breda

Bredaas mysterie: zoveel criminaliteit in Breda is er nu echt

Eerlijk is eerlijk: we mogen niet klagen in Breda. Maar toch lijkt het alsof we steeds vaker alarmer...

adv.