Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: wie was Rat Verlegh eigenlijk?

Door Loes Krabben 14 april 2019

Het Rat Verlegh stadion, het stadion waar de avondjes NAC voor twee tellen. Vrijwel elke thuiswedstrijd van NAC zit het stadion tot de nok toe gevuld met aanhangers van ‘the Yellow Army’. Maar wie is Rat Verlegh eigenlijk en waarom is het stadion juist naar hem vernoemd? Wij zochten het voor je uit! 

De thuisbasis van NAC heeft al verschillende namen gehad, maar sinds 2006 heeft het stadion de naam gekregen waaronder het al jaren bekend was: ‘Rat Verlegh Stadion’. Het stadion is vernoemd naar Antoon Verlegh, die sinds de oprichting van NAC in 1912 tot 1931 bij de club speelde. De bijnaam van Antoon was ‘Rat’ omdat hij erg behendig was en hij bekendstond om zijn slinkse spel.

Beroemd in Breda

Niet alleen het stadion is naar ‘Rat’ vernoemd, ook de straat waar het stadion aan ligt heeft zijn naam gekregen. Daarnaast is in 1996 NAC Fanzine De Rat opgericht door fanatieke aanhangers van NAC. In dit Fanzine staat onder andere wie ‘Rat’ was en wat hij voor NAC heeft betekend. Zo valt onder andere te lezen dat ‘Rat’ Verlegh in totaal 125 doelpunten voor NAC heeft gemaakt.

Na zijn voetbalcarrière heeft Antoon zich vrijwillig ingezet voor NAC. In 1960 overleed Antoon op 63-jarige leeftijd doordat hij met zijn auto te water was geraakt, hoogstwaarschijnlijk is hij van de weg geraakt door een hartaanval.

Mysterie opgelost

Yes! Jij weet nu hoe ons mooie stadion aan zijn naam komt. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijf dat daar? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar [email protected].


Meer over Rat Verlegh Stadion ontdekken?

Rat Verlegh Stadion sportcentra

Stadionstraat 23, Breda

Bekijk meer:sportcentra

Lees ook:

piano station breda

Bredaas mysterie: waar is de piano op het station van Breda gebleven?

Kom je regelmatig op het station van Breda? Dan heb je vast al gezien dat de bekendste piano van onz...
Breda straat

Bredaas mysterie: wat is de langste straat van Breda?

De Claudius Prinsenlaan? De Nieuwe Kadijk? De Ettensebaan? Of misschien wel de Franklin Rooseveltlaa...
fietsenstalling aan de haven

Bredaas mysterie: wat betekent dit schilderwerk bij de fietsenstalling aan de Haven?

Kom je regelmatig met je tweewieler naar de stad? Dan heb je je fiets vast weleens hier geparkeerd: ...

Meer over

Mysteries

adv.