Bredaas mysterie: wat doen die drie vrouwen in Passage Zuidpoort?

Door Loes Krabben 18 mei 2019

Passage Zuidpoort is een verscholen pareltje aan de rand van ons stadscentrum. Als je door de passage loopt, voel je de authenticiteit van het gebouw. Je ziet mooie oude tegels op de vloer, kleurrijke glas in lood-ramen en grote schilderingen op de muur. Aan de kant van de Dr. Van Mierlostraat zijn drie vrouwen geschilderd. Wij waren benieuwd of er een verhaal achter deze schildering zit en zochten het uit. 

In de zomer van 1935 werd de Passage (zo heette Passage Zuidpoort oorspronkelijk) geopend door burgemeester Van Sonsbeeck. Het doel van de passage was dat Breda zich zo als ‘wereldstad’ kon meten aan bijvoorbeeld Parijs.

Bredase kunstenaar

De vrouwen op de muur zijn gemaakt door de Bredase kunstenaar Jan Strube. Wat was de reden dat Jan koos voor deze drie vrouwen? Hij schilderde de vrouwen als allegorie in kleding van die tijd, jurken tot op de knie en lange zwarte kousen. Allegorie betekent: een afbeelding waarin abstracte begrippen worden voorgesteld als personen. Dit schilderij verwijst naar de welvaart die voortkomt uit harmonie en schoonheid.

Helaas is de Bredase passage nooit het commerciële succes geworden dat men ervan had verwacht. Jammer natuurlijk, maar dat heeft voor ons nu wel het voordeel dat de originele sfeer van het gebouw bewaard is gebleven.

Mysterie opgelost

Yes! Jij weet nu wat die drie vrouwen in Passage Zuidpoort doen. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/zweeft/drijft dat daar? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar [email protected].

Lees ook:

claudius prinsenlaan brug

Bredaas mysterie: dit is waarom deze brug van gebroken glas is gemaakt

Je bent er vast weleens overheen gefietst of gelopen: de brug bij de Claudius Prinsenlaan. Wij bekek...
hotel mastbosch

Bredaas mysterie: wat is het verhaal achter de geest in hotel Mastbosch?

Enkele jaren geleden werd hotel Mastbosch meerdere malen onaangenaam verrast door een niet-betalende...
148 van breda

Bredaas mysterie: dit betekent de schildering ‘148 van Breda’ op het raam van onze redactie

Je bent er vast wel eens langsgefietst: de raamschildering op het gebouw van onze redactie. Wij kijk...

Meer over

Mysteries

adv.