Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: was er vroeger echt een meer in Boeimeer?

Door Jennifer da Graça 31 oktober 2020

Kijk voor de grap eens op Google Maps of lees eens aandachtig de straatnaambordjes: Breda puilt uit van de bijzondere namen en mysterieuze wijknamen. Waar komen die vandaan? Eerder zochten we al uit of de Heuvel vroeger echt heuvels had en of er écht een blauwe steen in Blauwe Kei ligt. Deze week onderzoeken we of Boeimeer jaren geleden een echt meer had.

Boeimeer: een wijk dicht bij het centrum, in het midden van veel groen en op loopafstand van het bos. Wat was hier voor al deze huizen hier stonden?

Onvruchtbaar water

Op Erfgoed Breda lezen we dat Boeimeer voor het eerst werd genoemd in het jaar 1307. Het was toen nog een gehucht, met als kern een grote boerderij. Volgens de website is de naam Boeimeer afgeleid van ‘Boe’,wat staat voor onvruchtbaar . Zoals je al zou denken staat ‘meer’ voor water of nat. Zeer toepasselijk voor de wijk, want pakweg zeshonderd jaar geleden overstroomde het gebied regelmatig. Kijk maar eens op een kaart: dan zie je dat Boeimeer precies tussen de Mark en de Aa of Weerijs ligt. Genoeg water om door te overstromen!

Moeras

Brabantse Delta bevestigt dit verhaal: in een document uit 1993 lezen we dat Boeimeer zijn oorsprong vindt in een oude waterplas die tot in de vorige eeuw nog een vijver zou vormen in de wijk. Volgens Brabantse Delta is de naam Boeimeer een knipoog naar het moerassige, onvruchtbare gebied.

Lees ook:

[VIDEO] Even terugblikken: 3 x door deze Bredase straten reden vroeger treinen en trams

Wanneer je van het ene punt in Breda naar het andere wilt reizen, kun je gebruik maken van het openb...

Deze plekken in Breda zijn enorm opvallend vanuit de lucht

Stel je even voor: je maakt een ballonvaart boven Breda. Waar zou je blik dan naartoe gaan? Je eigen...

Weet je nog? 7 x deze Bredase plekken ondergingen een flinke metamorfose

Gebouwen verouderen en daarom wordt regelmatig gesleuteld aan Bredase panden. Denk bijvoorbeeld aan ...

Meer over

Mysteries

adv.