Bredaas mysterie: waarom is de Duivelsbrug zo genoemd?

Door Susanne de Bruin 12 januari 2019

Wanneer je vanuit het Ginneken naar het Mastbos wandelt, kun je het best via de Duivelsebruglaan en over de Duivelsbrug lopen. Eén van onze lezers deed dit regelmatig als kind, maar vroeg zich af waarom die brug nu zo genoemd wordt? Wij zochten uit waar de Duivelsbrug haar lugubere naam aan dankt!

In deze tijd zijn we het gewend dat bruggen vernoemd zijn naar de straat waarvan ze deel uitmaken. Zo ligt de Haagpoortbrug aan de Haagweg. Vroeger werd dat anders geregeld. In de eerste plaats waren er lang niet zoveel bruggen als nu. Bovendien werden straten iets abstracter aangeduid. Omdat bruggen zeldzaam waren kregen ze vaak een eigen naam. Zo ook de Duivelsbrug.

Smal paadje

Oorspronkelijk liep de belangrijke oost-westroute over het Ginneken. De karren reden gewoon door rivier de Mark ter hoogte van de Ganzenweide. Daar was een ondiep gedeelte. Later, rond 1200, werd een nieuwe verbinding naar het noorden gelegd via de huidige Haagdijk en Teteringsedijk. Waar de Duivelsbrug nu ligt, lag er toen al een klein bruggetje dat voor het eerst wordt vermeld in 1531. Dat bruggetje hoorde bij het Galdersepad.

Verduvelde brug!

Jan Baptist Keermans was de eigenaar van Bouvigne. In 1613 wilde hij een brug bij het Ginneken bouwen. Bredanaars vreesden echter dat die nieuwe brug het verkeer om de stad heen zou leiden. Daarom was er veel weerstand, maar Keermans krijgt uiteindelijk zijn zin. In 1641 rijden de eerste karren over de brug. In het begin zou deze brug nog de Ginnekense Brug genoemd zijn. Maar al in 1756 duikt de naam Duivelsbrug op!

Duivelsbrug
Op bovenstaande afbeelding is te zien hoe de Duivelsbrug er in 1885 bij stond vanaf de oostkant. Rechts staat Hotel Duivelsbrug. Foto: Stadsarchief Breda | Reissig, F.

Waarschijnlijk is deze naam bedacht door reizigers voor wie de oversteek geen pretje was. De brug was erg hoog gebouwd, zodat schepen en schuiten hier nog onderdoor konden varen. Ook Rotterdam had vroeger een Satersbrug of Duivelsbrug. Net als de Bredase variant was dat een bijzonder steile brug, waar zowel reizigers als paarden met veel moeite tegenop moesten klimmen. Tijdens zo’n klim werd er natuurlijk heel wat gemopperd en gevloekt. Maar in die tijd was het heel ongepast om bij God te vloeken. Om die reden werd vaak de duivel aangehaald, dat was niet zo erg.

Lees ook:

Bredaas mysterie: zo ziet het Spaanse Breda eruit

In deze rubriek ontrafelen we Bredase mysteries. Deze week onderzochten we hoe Breda er in het buite...
bredase achternamen

Mysterie opgelost: wat betekenen deze typisch Bredase achternamen?

Altijd al willen weten waar jouw achternaam vandaan komt? In Breda wonen vooral veel mensen met de a...
leegstaande panden Breda

Bredaas mysterie: zoveel woningen in Breda zijn onbewoond

In deze rubriek behandelen we iedere week een apart gegeven uit de stad. Deze week hebben we een raa...

adv.