Mysterie: wanneer werd Breda een stad?
Dat Breda de mooiste stad van het zuiden is, weten we. Maar wanneer kreeg ons Breda stadsrechten? En hoe ging…
De Tuinbouwlaan is een straat in de buurt Brabantpark. Woonden hier vroeger tuinwerkers, was deze plek belangrijk voor het groen in onze stad of is er een andere reden waarom deze straat zo heet?
Voor het antwoord gaan we terug naar de negentiende eeuw. Erfgoed Breda vermeldt dat onze stad toen belangrijk werd voor de tuinbouw. Met de spoorwegen gingen bijvoorbeeld aardbeien naar Londen. Speciaal voor de tuinders ontstond een tuinbouwvereniging en vanaf 1908 was er een veiling. Er kwamen ook fruitverwerkende fabrieken, zoals de Jamfabriek in Princenhage en de Hero.
De Tuinbouwlaan was vroeger een doodlopende, naamloze zijsteeg van de Teteringsedijk. Oorspronkelijk was dit grondgebied van Teteringen. De naam Tuinbouwlaan is ingevoerd nadat Teteringen in 1927 bij de gemeente Breda hoorde. Fun fact: de straat is vernoemd naar een land- en tuinbouwschool genaamd Sint Walfried, die aan de Teteringsedijk zat.
De school, die gebouwd werd in 1919, stond tussen de Loopschans en de Tuinbouwlaan. In 1940 hoorde de school bij de Instelling van de Nederlandsch-Christelijke Boerenbond en van de Roomsch-Katholieke Baroniesche Tuinbouwvereeniging. Boven de ingang vond je een tegel met de naam R.K. Land- en Tuinbouwschool.
Leuk om te weten: aan de achterkant van het gebouw was een grote proeftuin met allerlei bijzondere planten en bomen. Ook aan de voorkant stonden wat bomen. De school verhuisde in 1965 naar de Frankenthalerstraat.
Zo, jij weet nu waarom de Tuinbouwlaan zo heet. Loop je ook weleens door Breda en denk je: waarom is dat zo? Laat het weten via [email protected] en wie weet lossen wij jouw mysterie op.
In onze gids
Populaire rubrieken