Bredaas mysterie: was er vroeger in het centrum een houtmarkt?
We kennen allemaal de Houtmarkt: het is de straat waar de winkelpassage zit, je Kees Kroket vindt en waar Hesemans…
Bezoek je regelmatig bedrijventerrein Steenakker? Grote kans dat de opgestapelde blokken bij het stoplicht je zijn opgevallen. Dit kunstwerk heet De Piek en staat hier niet zomaar. Het kunstwerk is een symbool voor dit gebied van de stad.
Het kunstwerk is door een architect uit de omgeving ontworpen, al is de naam niet openbaar bekend. Wel weten we dat architectenbureau VVR Vergouwen & van Rijen heeft meegewerkt.
De Piek is opgebouwd uit vijf blokken en is maar liefst zeven meter hoog. Daarmee is het een van Bredaas hogere kunstwerken. Bij het maken van dit kunstwerk is gebruik gemaakt van materialen zoals steen, hout, beton, glas en (gegalvaniseerd) staal.
Tot eind 2012 bestond dit kunstwerk alleen uit een eenvoudige stalen balk. Vanaf dat jaar zijn de blokken stapsgewijs toegevoegd, met de afronding van dit werk in 2014. Door de toevoeging van nieuwe blokken werd het kunstwerk steeds meer symbolisch.
Op het bedrijventerrein van Steenakker zijn veel bouwbedrijven gevestigd. Daarmee is De Piek een symbool voor bedrijven zoals Praxis, PontMeyer en Bouwcenter Nelis. Op 30 oktober 2014 werd de volmaking van het kunstwerk onthuld door wethouder Bob Bergkamp. Ondanks de onopvallendheid van dit kunstwerk, is er voor ieder blok een speciale betekenis.
Het onderste deel staat centraal voor de ruwe stenen van het bedrijventerrein Steenakker. Het hout uit het tweede blok staat voor natuur en bebossing. Beton – uit het derde blok – vertegenwoordigt de hedendaagse bouw, omdat beton een belangrijk werkmiddel is. Het metaal staat voor moderne bouwmethoden en het glas (van het laatste blok) staat voor hedendaagse technieken.
Bron: Kunst in Breda
In onze gids
Populaire rubrieken