Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hierom is Willem-Alexander Baron van Breda

Door Jennifer da Graça 7 november 2020

Ons staatshoofd heeft enorm veel titels. Willem-Alexander is natuurlijk Koning der Nederlanden en Prins van Oranje-Nassau. En als hij officieel wordt aangehaald, dan staat er achter zijn naam iets van enz. enz. enz. enz. enz. Er komen nog een heleboel andere titels achter zijn naam. Zoveel dat zijn gehele naam niet eens op een A4-tje past.

Zo is Koning Willem-Alexander onder meer Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van onder meer Culemborg, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van ontiegelijk veel plaatsen en Baron van steden als Diest, Grave en Eindhoven. En dus ook van Breda.

Waarom Baron van Breda?

Hebben de Oranjes hier een paleis dan ofzo? Ja, oké, we hebben de Koning Willem-Alexanderbrug, maar dat is verre van een kasteel. We duiken in Erfgoed Breda en gaan even zevenhonderd jaar terug in de tijd. Breda was een toentertijd heerlijkheid (en heerlijk is het er nog steeds) in het hertogdom Brabant. Een heerlijkheid was het gebied van een heer. Jan II van Polanen kocht de stad in 1350. Jan en zijn familie waren rijk en bezaten nog veel andere gebieden. Lang verhaal kort: via Jan kwam Breda in het bezit van Engelbrecht I van Nassau-Siegen. En dát is waar het interessant wordt: Engelbrecht I werd opgevolgd door vele mannen, waaronder Willem van Oranje.

Willem van Oranje

Willem van Oranje, die naam ken je vast wel. Hij is verre familie van onze huidige koning. Zo kwam de baronie in de koninklijke familie en dus werd Willem-Alexander automatisch Baron van Breda. Prinses Beatrix is trouwens Barones van Breda. Mocht je je vervelen of écht geïnteresseerd zijn: dit zijn overige veertig titels van onze koning: Markies van Veere en Vlissingen, Graaf van Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, de Burggraaf van Antwerpen, de Baron van Eindhoven, Diest, Beilstein, de stad Grave, het Land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay en Nozeroy, Erf- en Vrijheer van Ameland, Heer van Baarn, Besançon, Borculo, Bredevoort, Bütgenbach, Daasburg, Geertruidenberg, Hooge en Lage Zwaluwe, Klundert, Lichtenvoorde, Het Loo, Montfort, Naaldwijk, Niervaart, Polanen, Steenbergen, Sint-Maartensdijk, Sankt Vith, Soest, Ter Eem, Turnhout, Willemstad en Zevenbergen.

Lees ook:

maxima

Koningin Máxima belt met Amphia: ‘Mijn man en ik leven ontzettend mee’

Koningin Máxima heeft vrijdagochtend met Amphia gebeld. Zij sprak met Olaf Suttorp, voorzitter Raad ...
Tim Slagboom

Tim is wereldkampioen in Stratego: ‘Ik mocht lunchen met de koning en koningin’

De één vindt het heerlijk om spelletjes te spelen en de ander laat het liever achterwege. Tim Slagbo...

Terugblik: 6 x foto’s van toen koning Willem-Alexander in Breda was

Het is bijna zover: dinsdag 29 oktober is onze koning Willem-Alexander in Breda te vinden. Ter ere v...

Meer over

Mysteries

adv.