Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! Dus daarvoor is die ‘ring’ rond de stam van een boom

Door Carin van der Meij 12 januari 2021

Mooi hè, de natuur in Breda? Tijdens een wandeling door het park of bos kijk je je ogen uit. Je zou bijna vergeten om naar beneden te kijken, naar de rest van de boom. Want helemaal onderaan, rondom de wortels, kun je vaak een plastic band zien. Hiervoor dient die ‘ring’ bij de stam.

Onze indebuurt-collega’s in Veenendaal spraken met Dick van Dam, directeur van Van Dijk Groenvoorzieningen. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in groenvoorzieningen. Hij legt uit dat het om een gietrand gaat.

Nazorg van een boom

“Een gietrand wordt, afhankelijk van wat de opdrachtgever wil, een of twee jaar geplaatst als nazorg van een boom. Dit kan een jonge boom zijn, maar ook een oudere boom die verplant wordt.”

“Een gietrand is niet alleen ter versteviging van de boom, net als de boompalen, maar zorgt er ook voor dat een boom water vasthoudt. Hierdoor gaat het direct naar de wortels. Het is een hulpmiddel om een boom – jong en oud – levensbestendig te maken, bijvoorbeeld vanwege warmte.”

Tijdelijk hulpmiddel

Een ander woord voor een gietrand is een wateringsrand of een irrigatiehulp. “Dit hulpmiddel is tijdelijk, net als de boompalen die er onder meer voor zorgen dat een boom niet omwaait. Daarna moet een boom op eigen kracht verder.”

De gietranden zijn er in allerlei kleuren en materialen. Dick: “Zwart, verschillende kleuren groen, plastic of biologisch afbreekbaar. Er is van alles mogelijk. Sommige gietranden gaan volledig op in de natuur.”

Lees ook:

blauwe verlichting

Bredase politie doet mee aan een proef met ‘zwaailicht’ op de fiets

Het kan zomaar zijn dat je binnenkort politie op een fiets met blauwe verlichting ziet rondrijden. P...
souk breda

Yassine opende Souk Breda in het centrum: ‘Je waant je hier in Marrakech’

Perzische tapijten, beschilderde tajines en Marokkaanse delicatessen: bij Souk Breda aan de Sint Jan...
koningsdag breda

Dit is de status van Bredase evenementen en festivals in 2021

In het jaar 2020 gingen veel evenementen aan onze neus voorbij vanwege het coronavirus. Ook in 2021 ...

Meer over

Mysteries

adv.