Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe verzinnen ze het: 9 x lollige straatnamen in Breda

Door Daena Solak 30 november 2020

Denk je tijdens een auto- of fietsrit door Breda weleens ‘wat is dit voor een straatnaam’? Wanneer je er even bij stilstaat vind je genoeg malle straatnamen in de stad. Wij zetten negen van dit soort straten op een rij. Laten sommige jou ook stiekem gniffelen? 😉

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Nieuw Putoor

Een bloemkooloor – oftewel een bokseroor- is een redelijk bekende term. Maar, kende je een putoor? Putoor is blijkbaar een van de zes dienaren uit het sprookje van De Zes Dienaren. Putoor heeft enorme oren waarmee hij álles kan horen. Wat is precies ‘Nieuw’ aan Putoor? En waarom ligt het in de buurt Heksenwiel? Dat blijft een magisch mysterie!

Notenkraker

Helaas is de gelijknamige balletvoorstelling niet bedacht in de Parel van het Zuiden. Waar de naam Notenkraker wel vandaan komt, vraag je? Een hint vind je in de omgeving. De omliggende straten dragen namen als Koolmees en Distelvink. Alle straten zijn dus vernoemd naar vogels!

Uranusstraat

Britten en Amerikanen zullen misschien enigszins gek opkijken van een straat die Uranus heet. Maar, wij Bredanaars weten natuurlijk dat dit gewoon een planeet is! Kijk maar naar de straat verderop: de Jupiterlaan. Fieuw, crisis afgewend.

Kwakkelhutstraat

Een malle naam met een verre geschiedenis: dat is de Kwakkelhutstraat! Tijdens opgravingen in deze buurt een aantal jaren terug zijn sporen gevonden uit de viertiende en vijftiende eeuw. De oorsprong van deze straat ligt dus waarschijnlijk in de middeleeuwen.

Heksendans

Geen zorgen, hier rennen ’s avonds geen heksen rondom een kampvuur. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, stamt de straatnaam niet uit de tijd van middeleeuwse heksenvervolgingen. De straten dicht bij winkelcentrum Heksenwiel – waaronder dus Heksendans – kregen hun naam in de jaren negentig.

Dokter Gommerslaan

Komt de naam Diederik Gommers je bekend voor? De Nederlandse arts die in de laatste paar maanden maatschappelijke bekendheid vergaarde door zijn aanwezigheid in diverse praatprogramma’s op de televisie. Nee, daar is deze straat niet naar vernoemd. Maar, het is wel toevallig!

Achter de Blauwe Hand

Je zou bijna denken dat dit iets te maken heeft met een geheime club (denk De Bende van de Zwarte Hand in Pietje Bell). Maar, hier zit een ander verhaal ‘achter’ (wink wink). In de zeventiende eeuw zat hier een ververij. De zogenaamde blauwververs hadden altijd blauwe handen en gebruikten daarom een blauwe hand als uithangteken.

Schimmelpenninckstraat

Sander Schimmelpenninck – voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Quote en huidig columnist van dagblad De Volkskrant – loop je hier waarschijnlijk niet tegen het lijf. Interessant dit: de naam Schimmelpenninck is een Nederlands geslacht dat afstamt van adel! Woonden hier vroeger de eerste Schimmelpennincks, denk je?

Verlengde Fröbelstraat

Friedrich Wilhelm August Fröbel was een Duitse opvoedkundige die een grote invloed had op het kleuteronderwijs. Of de Verlengde Fröbelstraat daadwerkelijk naar hem vernoemd is: keine Ahnung! 😉

Lees ook:

Wil je zien: 9 x dit was Breda in de jaren 90

Van nieuwbouwwoningen tot een spiksplinternieuw station: in de loop der jaren ondergingen sommige pl...

Wát zeg je me nou?! 5 x exotische dieren die een ommetje maakten door Breda

In Breda bewonder je genoeg prachtige dieren. Je vindt hier rondrennende honden in het park, slapend...
station breda

7 x je bent een echte Bredase millennial als…

Ben jij geboren tussen 1980 en 2000? Dan behoor je officieel tot de generatie millennials! Maar, hé!...

 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.