Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Even naar de markt? Zo zag dat er vroeger uit in Breda

Door Daphne Geelink 12 juli 2020

Een bosje bloemen, een bak kibbeling of vers brood: het zijn een aantal producten waarvoor sommige Bredanaars speciaal naar de markt gaan. Ook jaren geleden wisten stadsgenoten de kraampjes te vinden. Geniet mee met deze oude foto’s!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Groenteboer

Foto: Stadsarchief Breda | Gemeente Breda

Je moet even goed kijken, maar dan zie je dat deze foto op de Grote Markt is genomen. De groenteboer verkocht tomaten, kroppen sla en courgettes. De Bredanaars die eromheen stonden, zijn die week waarschijnlijk met verse groenten naar huis gegaan.

Drukte in 1980

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Wanneer er een evenement op de Grote Markt is op marktdagen, wordt de week- of goederenmarkt meestal verzet. In 1980 was dat niet het geval: tijdens het Oude Stijl Jazzfestival mochten de kraampjes gewoon blijven staan. Het ziet er in ieder geval gezellig uit!

Markt in 1984

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Deze foto is 36 jaar geleden gemaakt, om precies te zijn op 13 juli in 1984. Het kraampje rechts verkocht voornamelijk knuffels. Leuk om cadeau te geven of voor je eigen kroost, moeten deze Bredanaars hebben gedacht. Op de achtergrond zien we de Sint-Atoniuskathedraal: nu herken jij vast waar deze foto is genomen.

Koude winterdag in 1985

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Het was koud in de winter van 1985, maar de kooplieden waren niet uit het veld te slaan. De kraampjes werden opgebouwd, zodat Bredanaars hun boodschappen konden doen. Iets anders dat meteen opvalt is de Grote Kerk die pronkt op de achtergrond. Leuk om te zien dat deze geen spat veranderd is!

Marktdag in 1992

Foto: Stadsarchief Breda | Gemeente Breda, Openbare Werken, Willem Oomens

Ook in de jaren negentig wisten Bredanaars de markt wel te vinden. Deze foto stamt uit 1992 en is gemaakt vanuit Zeezicht. Als je goed kijkt, zie je dat we in die tijd ook al drankjes konden doen bij ’t Hart van Breda.

Planten!

Foto: Stadsarchief Breda | Gemeente Breda

Planten, planten en nog meer planten. Al de plant moms konden tussen 1985 en 1995 hun hart ophalen op de markt in Breda. Een van de kraampjes puilde uit van het groen: er was in ieder geval genoeg keuze.

Het jaar 2000

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Als we het jaar 2000 benoemen, heb je misschien niet het gevoel dat dit al twintig (!) jaar geleden is. Wat vliegt de tijd, hè? Het was druk op de Grote Markt in februari van dat jaar. Bredanaars waren er om verse producten te kopen of om gewoon een wandeling te maken.

Ga nog een keer terug in de tijd:

Toen in Breda: 7 x de Haven door de jaren heen

Menig Bredanaar vindt het heerlijk om een drankje te doen aan de Haven. En dat snappen wij maar al t...

Toen in Breda: 9 x foto’s van de Parel van het Zuiden in de jaren 80

Sommige plekken in Breda zijn de afgelopen jaren flink veranderd, maar er zijn ook straten die er no...
de gruyter

Toen in Breda: 5 x speciaalzaken die niet meer bestaan

Groente haalde je vroeger bij de groenteboer, voor peper ging je naar de kruidenier en bij de sigare...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.