Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Durf jij het aan: test je Bredase kennis met onze quiz

Door Daena Solak 3 december 2020

De tijden van conventionele pubquizzen en spelletjesavonden laten nog even op zich wachten. Maar, we kunnen wel op een andere manier een avond vol spelplezier beleven. Spreek online met je vrienden af en doe met z’n allen de grote indebuurt Breda quiz. Wellicht een leuke tip: een typisch Bredaas cadeautje opsturen naar de winnaar!

Pagina 1/30
⟵ swipe swipe ⟶

Vraag 1

Welk instrument speelt de bekende Bredase straatmuzikant Richi Martina?

  • A. Harp
  • B. Djembé
  • C. Panfluit

Antwoord B: Djembé

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Hij is misschien wel een van de bekendste straatmuzikanten van Breda. Richi Martina is met zijn djembé niet weg te denken uit het Bredase centrum! Zou hij naast de djembé nog meer in zijn mars hebben? 😉

Vraag 2

Waar werd de Bredase Yordi (Djordie!) bekend mee?

yordi nogmaals
Yordi in de Veemarktstraat. Foto: indebuurt Breda
  • A. Hij stapte in de Lamborghini van Mo Bicep en reed de wagen aan gort.
  • B. Hij nam een nummer op met rapper Sjors en dat ging vervolgens viraal.
  • C. YouTuber Bram Krikke was in Breda en vroeg Yordi om deel uit te maken van zijn nieuwe video.

Antwoord C: Youtuber Bram Krikke was in Breda en vroeg Yordi om deel uit te maken van zijn nieuwe video.

De Bredase Yordi zat op een zonnige dag op het terras. Hij zag Bram Krikke lopen met een cameraploeg. Yordi werd aangesproken en gevraagd of hij wilde verschijnen in de nieuwe video van Bram. De rest is geschiedenis. Inmiddels heeft Yordi zelfs zijn eigen YouTubekanaal. Antwoord A is overigens wel écht gebeurd. Het was echter Dave Roelvink die de Lambo van Mo in de prak reed!

yordi nogmaals

Yordi (Djordie!) werd in één klap razend populair: ‘Ik heb mijn uitstraling mee’

Van de een op andere dag een bekende Nederlander worden: het overkwam de Bredase Yordi 'Nogmaals' (2...

Yordi slaat nogmaals toe in Breda: ‘Ik ben de nieuwe Peter R. de Vries’

Bredanaar Yordi wordt alsmaar bekender, en dat heeft hij grotendeels te danken aan zijn eigen YouTub...

Even kijken: Yordi (of Djordie?) neemt een video op in Breda voor zijn eigen YouTube-serie

Ken je Yordi niet? Dat is de Bredanaar die bekend werd door het YouTube-programma Bram In De Buurt v...
bram krikke

Joe joe! Bredanaar Yordi zit in de laatste aflevering van YouTube-serie Bram In De Buurt

SLAM!-dj Bram Krikke neemt afscheid van zijn YouTube-programma Bram In De Buurt en dat doet-ie met e...

Vraag 3

Welk Bredaas gebouw wordt in december vanbinnen omgetoverd tot een winter wonderland?

  • A. De koepelgevangenis
  • B. De Grote Kerk
  • C. Het Brouwhuis

Antwoord A: De koepelgevangenis

de Koepel
Foto: indebuurt Breda

Betoverend Breda gaat dit jaar niet in de bekende vorm door. Een alternatief voor ijspret is inmiddels gevonden. In december kunnen we in de koepelgevangenis vooralsnog losgaan op het bevroren water! 😉

ijsbaan breda

Say what? In de koepelgevangenis komt een schaatsbaan

Ben jij een echte schaatsfanaat en wilde je altijd al een keer je ijzers onderbinden op een bijzonde...

Vraag 4

Hoe heet de woontoren bij het Dr. Struyckenplein?

  • A. Teun
  • B. Cees
  • C. Arjen

Antwoord A: Teun

Foto: indebuurt Breda

De woontoren ligt aan het Dr. Struyckenplein. Dr. Strucyken heette voluit Hubert Johan Leonard Struiken. Hij noemde zichzelf Struycken, omdat hij dat deftiger vond klinken. Zijn zoon, Antoon Arnold Marie Struycken, was bij het volk bekend als Teun Struycken. Hij was vooraanstaand minister en bestuurder, werd gouverneur van de Nederlandse Antillen en vervulde de rol van minister van Binnenlandse Zaken én Justitie. Naar die Teun is de toren vernoemd.

Kleine naam, grote toren: hier is woontoren Teun aan het Dr. Struyckenplein naar vernoemd

Wie geregeld boodschappen doet op het Dr. Strucykenplein, kent vast de hoge woontoren. Het plein kre...

Vraag 5

Wat is een van de titels van Koning Willem-Alexander?

  • A. Prins van Breda
  • B. Heer van de Baronie
  • C. Baron van Breda

Antwoord C: Baron van Breda

Foto: ANP

Breda kwam eeuwen terug in handen van ene Engelbrecht I van Nassau-Siegen. Hij werd opgevolgd door vele mannen, waaronder Willem van Oranje. Willem van Oranje is weer verre familie van onze huidige koning. Zo kwam de baronie in de koninklijke familie en dus werd Willem-Alexander automatisch Baron van Breda.

Mysterie opgelost: hierom is Willem-Alexander Baron van Breda

Ons staatshoofd heeft enorm veel titels. Willem-Alexander is natuurlijk Koning der Nederlanden en Pr...

Stond er vroeger in de wijk Blauwe Kei echt een blauwe kei?

  • A. Ja
  • B. Nee

Antwoord A: Ja

Straatnaamdeskundige Chr. Buijks vindt de eerste vermelding van de naam ‘Blauwen Kaey’ in 1699. Een boerderij op de hoek van de Blauwe Keiweg en de Poolseweg dankt deze naam aan een blauwe arduinstenen grenspaal. De kans is dus erg groot dat de boerderij hiernaar is vernoemd én dat dit de naam van de straat en wijk werd.

Da’s keigoed! Zo komt de wijk Blauwe Kei aan de naam

Sportpark, Zandberg, Brabantpark: veel namen van wijken in Breda laten weinig aan de verbeelding ove...

Vraag 7

Wat was geen echte oproep in een Bredase krant van de vorige eeuw?

  • A. Een Bredase inwoner raakte zijn postduif kwijt en verzocht de vinder vriendelijk om de vogel terug te brengen.
  • B. Iemand vond twee pakjes boter op straat en was bereid om het terug te geven in ruil voor een vergoeding van de advertentiekosten.
  • C. Een Bredanaar was zijn krant verloren en zocht deze terug via de krant

Antwoord C: Een Bredanaar was zijn krant verloren en zocht deze terug via de krant

Ze zijn allebei bijna te gek voor woorden, maar toch stonden oproep A en B werkelijk ooit in de krant! Kijk zelf maar:

Gevonden voorwerpen van toen! 5 x bijzondere oproepen uit de jaren 40

Terug van weggeweest: de gekke krantenknipsels! Tegenwoordig vind je op Facebook genoeg Bredase groe...

Vraag 8

Hoeveel inwoners telt Breda?

  • A. 180.937
  • B. 219.796
  • C. 623.652

Antwoord A: 180.937

grote markt breda cocktails
Foto gemaakt voorafgaand aan de coronacrisis. Foto: indebuurt Breda

Kun je je voorstellen dat er maar liefst 180.937 mensen in de Parel van het Zuiden wonen?! Tilburg telt 219.796 inwoners (antwoord B) en Rotterdam 623.652 (antwoord C).

Vraag 9

Welke BN’er moest dit jaar ontsnappen uit de koepelgevangenis?

  • A. Ali B
  • B. Lil Kleine
  • C. Dj Hardwell

Antwoord B: Lil Kleine

Alle drie namen ze deel aan Jachtseizoen, maar er was er maar één die dít jaar meedeed en dat was Lil Kleine! Ali B speelde drie jaar geleden mee en dj Hardwell was vorig jaar oktober kandidaat.

Rapper Lil Kleine moest ontsnappen uit de koepelgevangenis: dit zijn de beelden

"Wat moeten jullie dan?!", vraagt Lil Kleine met zijn bekende Jordaanse tongval. De rapper, die voor...
Hardwell

Kijktip! Dj Hardwell is op de vlucht en lift per ongeluk mee met Bredase politie

Dj Hardwell maakt geen muziek meer en is niet meer achter de draaitafels te vinden op grote festival...

Vraag 10

Aan welke laan vind je deze muurschilderingen?

vogels liniestraat
Foto: indebuurt Breda
  • A. Graaf Hendrik III laan
  • B. Doornboslaan
  • C. Stationslaan

Antwoord C: Stationslaan

De artiest achter de muurschilderingen van de vogels is de Belgische street artist DZIA. De inspiratie kwam uit de oorsprong van dit gebied in Breda-Noord. Vroeger was het een polder waar veel vogels broedden, tegenwoordig is het een diverse en multiculturele wijk. De kunstenaar koos voor een combinatie en schilderde verschillende exotische vogels op de gevels van de huizen. De schilderingen verbeelden het creatieve en kleurrijke karakter van de wijk met een kleine knipoog naar het verleden.

vogels liniestraat

Bredaas mysterie: wat doen die vogels op de muren aan de Stationslaan?

Soms rijd je ergens langs waar je in de hoeken van je ogen iets opvallends ziet. Tijd (of de mogelij...

Vraag 11

Aan welk bekend tv-programma doet een Bredanaar mee?

  • A. The Voice of Holland
  • B. Temptation Island: Love or Leave
  • C. Lingo

Antwoord B: Temptation Island: Love or Leave

lesley
Beeld © Tom Cornelissen/RTL

Lesley is 32 jaar en werkt al 14 jaar bij Defensie. In de tweede aflevering zagen we hem op date gaan met Denise. Hij liet weten op zoek te zijn naar de ware liefde. Ontmoet Lesley haar tijdens zijn deelname? We gaan het zien… 😉

Vraag 12

Welke zaak komt er in de plaats van Terroni in de Halstraat?

  • A. Pizza Principessa
  • B. Pizza Papini
  • C. Pizza Beatrice

Antwoord B: Pizza Papini

open breda
Foto: indebuurt Breda

Drie jaar lang genoten Bredanaars van pizza’s bij Terroni in de Halstraat. De slices waren volgens velen zó lekker dat Terroni in juli 2019 bij indebuurt Breda als beste pizzeria uit de bus kwam! Helaas voor de liefhebbers, want het doek valt voor de zaak in de binnenstad. Binnenkort geniet je hier van Pizza Papini waar eigenaar Serban op zijn eigen manier de lekkerste pizza’s serveert.

open breda

Buon appetito: pizzeria Terroni maakt plaats voor een nieuwe zaak

Drie jaar lang genoten Bredanaars van pizza's bij Terroni in de Halstraat. De slices waren volgens v...

Vraag 13

Welke horecazaak werd jaren geleden verwoest door een flinke brand?

  • A. De Drie Gezusters
  • B. Sumo
  • C. De Sinjoor

Antwoord A: De Drie Gezusters

de drie gezusters brand
Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Het pand van Bredase horecazaak de Drie Gezusters ging in mei 2003 in vlammen op. Dit gebeurde tweeënhalve maand na de opening. De locatie herken je waarschijnlijk wel. Hier vestigde later namelijk sushirestaurant Sumo.

de drie gezusters

Toen in Breda: 7 x foto’s van de brand bij de Drie Gezusters

Weet je nog? In mei 2003 ging het pand van horecazaak de Drie Gezusters in Breda in vlammen op. Dit ...

Vraag 14

Welke bekende Bredanaar werd onlangs vader?

  • A. Guido Weijers
  • B. Dj Tiësto
  • C. Peter van der Vorst

Antwoord B: Dj Tiësto

tiesto
Foto: AFP / ANP

Bredanaar Tiësto en zijn vrouw Annika zijn in november ouders geworden van een dochtertje. Het meisje heet Viola Margreet Verwest. Het stel verloofde zich in 2017 en trouwde twee jaar later in de woestijn van de Amerikaanse stad Utah.

tiesto

Tijd voor beschuit met muisjes! Dj Tiësto is vader geworden

Bredanaar Tiësto (51) en zijn vrouw Annika zijn ouders geworden van een dochtertje. Zij laten dit do...
Bredanaars in quote 500

Foto’s! ‘Onze’ dj Tiësto is getrouwd en zo zag dat eruit

Onze eigen dj Tiësto is in het huwelijksbootje gestapt met zijn Annika. Dat deed hij op 21 september...

Vraag 15

Kun je nog steeds meedoen aan de jaarlijkse kerstkaartenactie voor de ouderen in Breda?

  • A. Nee
  • B. Ja, natuurlijk. Graag!

Antwoord B: Ja, natuurlijk. Graag!

kerstkaartenactie
indebuurt houdt ook dit jaar weer een kerstkaartenactie voor ouderen. (Foto gemaakt vòòr de coronacrisis: indebuurt.nl)

Vorig jaar hebben veel indebuurt-teams zelf mogen ervaren hoe blij alle ouderen waren met de kerstkaarten en hartverwarmende berichtjes. Hoe leuk zou het zijn als ouderen in Breda ook dit jaar mooie kerstkaarten krijgen voor de feestdagen? Doe jij mee? Bekijk deze pagina voor meer informatie!

Lees ook:

Martijn is een van de grootste NAC-fans van Breda: ‘Mijn vrouw was eerst Ajax-supporter’

Zelfs als NAC op de laatste plek in de Keukenkampioendivisie zou staan, blijft Martijn van Bijsterve...

Oh, de nostalgie! Dit was Princenhage in de jaren 80

Soms is het heerlijk om terug in de tijd te gaan met een aantal oude foto's. Dat is precies wat jij ...

Bart en Suus emigreerden naar het Spaanse Polopos: ‘Het plan was een vakantiehuis’

De een blijft voor altijd in de Parel van het Zuiden en de ander vertrekt het liefst naar het buiten...
Pagina 1/30
⟵ swipe swipe ⟶

adv.