Toen in 1981: de schattige zeehond die Breda onveilig maakte
In de singels en andere wateren van Breda vind je een hoop flora en fauna. Vissen, eenden en soms zelfs...
Breda telt tal van historische gebouwen die de stad echt karakteristiek maken. Kijk bijvoorbeeld naar het Kasteel van Breda, de Grote Kerk of de Sint-Joostkapel. Wij maakten een selectie van zeven Bredase gebouwen die meer dan vijfhonderd jaar oud zijn.
Bron: Erfgoed Breda.
De kans is groot dat je het pand met de bruine luiken wel herkent. Deze bevindt zich in de Visserstraat. We begrijpen dat je op een gezellige vrijdagavond (inclusief bier) er niet bij nadenkt als je van Ameezing naar de Havermarkt loopt, maar dit huis is meer dan vijfhonderd jaar oud. Tussen 1626 en 1702 zat op deze plek Herberg De Drie Moren. In 2004 verscheen er zelfs een roman die gaat over dit pand en zijn historie.
De Waalse Kerk in de Catharinastraat gaat ook al een hele tijd mee. Johanna van Polanen, de vrouw van Engelbrecht I van Nassau, wilde in 1440 een mannenklooster stichten. Maar tijdens de bouw van de kapel overleed ze en daardoor kwam het klooster er niet. Een eeuw later werd het geschonken aan de Begijnen. De Waalse Kerk had toen niet dezelfde naam: toen heette het de Sint Wendelinuskapel. Fun fact: er zijn enkele jaren geleden in een muur tussen het Begijnhof en het pand aan de Catharinastraat 87 twee gotische bogen ontdekt die uit dezelfde periode als de kapel stammen.
Volgens Erfgoed Breda is de Sint-Joostkapel aan de Ginnekenstraat in 1436 gebouwd. Dat is even geleden, hè? In 1518 werd bij de kapel een kerkhof neergezet. Na de Tachtigjarige Oorlog raakte de kapel buiten gebruik en na 1829 mocht op het kerkhof niet meer worden begraven. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het gebouw verbouwd tot bevrijdingskapel.
Een van de oudste huizen is Huis Brecht aan de Cingelstraat. Deze is al gebouwd aan het begin van de veertiende eeuw. Door een huwelijk kwam het in 1427 in handen van Jan van Brecht, die het huis naar zichzelf vernoemde. Uiteindelijk was het huis nog tot 1607 in zijn familie. Nu hoort het pand bij de KMA, maar dit is een mooi voorbeeld van hoe een adellijke woning er in de zestiende eeuw uitzag.
Hét icoon van Breda is toch wel de Grote Kerk. En dat is al heel wat jaren zo. De bouw van de kerk, zoals we deze nu kennen, is in 1410 begonnen. De voorganger van dit bijzondere gebouw wordt al in 1269 benoemd. De oudste opgravingen komen uit de eerste helft van de twaalfde eeuw, dus het kan zomaar dat er toen ook al een kerk stond.
1410 was een bijzonder jaar: toen werd de oudste zoon van graaf Engelbrecht van Nassau geboren. Om dit te vieren werd opdracht gegeven om de oude kerk te vervangen voor een nieuwe en dat was het begin van de Grote Kerk zoals we deze nu kennen.
De Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan werd vanaf 1316 in gebruik genomen als parochiekerk. Het gebouw werd gewijd aan de Heilige Laurentius. Aan het eind van de achttiende eeuw wilden de katholieken de Laurentiuskerk in handen krijgen, maar dit lukte niet. Daarom besloten ze om hun eigen kerk te bouwen, die vind je nu aan de Ginnekenweg.
De Sint Martinuskerk staat al een hele tijd in Princenhage. In 1261 werd deze als kapel vermeld en in 1316 als parochiekerk. Toen zag het gebouw er nog een stuk anders uit, want in 1400 werd de kerk gemoderniseerd. Helaas werd de Sint Martinuskerk in 1874 geveld door een brand. Bij de opbouw werden grote delen van de binnen- en buitenkant aangepast in neogotische stijl.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Breda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Breda.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper