Sommige plekken hebben door de jaren heen een bijnaam gekregen. Denk aan de glitterrotonde of de Witte Dame: hier maakten we eerder een lijstje van. Hierop kregen we zoveel reacties van jullie dat we nóg een lijstje maakten van Bredase plekken met bijzondere bijnamen.
De Gampel
Lange Gampelstraat in 1972. Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp
Een deel van de wijk Fellenoord heette vroeger De Gampel: deze naam is bij veel Bredanaars nog steeds bekend. De Gampel was lang geleden een riviertje dat – op de plek van wat nu de Haagdijk is – stroomde. Het water kwam uit in de Haven, maar was sterk vervuild. Hierdoor waren de leefomstandigheden in De Gampel niet goed. Denk aan veel ziektes en criminaliteit.
Wat we nu kennen als de Pelmolenstraat, heette vroeger de Gampelstraat. De straat kreeg in 1980 – tegen de zin van bewoners in – de nieuwe naam. Dit omdat De Gampel een slechte naam zou hebben.
Oude foto van de Duitenhuisstraat, jaar niet bekend. Foto: Stadsarchief Breda | Hagen, H.A.
De Duitenhuisstraat wordt ook wel de ‘reet van Mermans’ genoemd en is een zijstraat van de Haagweg. Stadsarchief Breda vermeldt dat de straat in de Haagpoort zo werd genoemd, omdat bijna alle huisjes van Mermans waren. Ook Erfgoed Breda laat weten dat de Duitenhuisstraat de naam ontleent aan een vroegere eigenaar.
Volgens Bredanaar Johan zit de vork anders in de steel: “In dat straatje woonde een zekere mevrouw Mermans, dat mens had zo’n dikke kont, dat als ze ging zitten ze zeker twee stoelen nodig had. Dit was het verhaal van de reet van Mermans.” Who knows 😉
De Mastbosstraat in 1976. Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp
Ooit gehoord van de Tietaai? Zo werd de Mastbosstraat ook wel in de volksmond genoemd. De bijnaam is afkomstig van Kee Tietaai, een winkelierster die kippeneieren verkocht. Een tiet is een kip en een aai is een ei. Weet je dat ook weer!
Dr. Batenburglaan in 1982. Foto: Stadsarchief Breda | Brekelmans, F.A. (Frans)
De Dr. Batenburglaan wordt ook wel de Tonnekesbuurt genoemd. Waarom? Over de herkomst van de naam Tonnekesbuurt zijn de geleerden het nog niet eens. Bij een foto van de Dr. Batenburglaan uit 1982 van Stadsarchief Breda staat dat de buurt zo heette, omdat ze hier geen riolering hadden. Rinie Maas uit Princenhage vertelt dat in de jaren vijftig een ton als toilet werd gebruikt. “Het hele gezin ging op de ton, die meestal op zolder stond.”
Engelse tuin
Foto: indebuurt Breda
Wie over de Claudius Prinsenlaan richting het centrum rijdt, weet wellicht niet dat ze het Van Koolwijkpark passeren. In de volksmond hoor je echter vaker een andere benaming: de Engelse tuin. De groene plek heeft zijn bijnaam te danken aan de structuur van de tuin. Een Engelse tuin kenmerkt zich door hoogteverschillen, oneindige vijvervormen en meer.
Bredaas mysterie: waarom wordt dit park de Engelse tuin genoemd?
Wie over de Claudius Prinsenlaan richting het centrum rijdt, weet wellicht niet dat ze het Van Koolwijkpark passeren. In de...
Lees ook:
Bredaas mysterie: waarom wordt dit park de Engelse tuin genoemd?
Wie over de Claudius Prinsenlaan richting het centrum rijdt, weet wellicht niet dat ze het Van Koolwijkpark passeren. In de...