Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: zit er echt een ijsfabriek in het centrum van Breda?

Door Daphne Geelink 19 oktober 2019

Vanuit onze redactie kijken we regelmatig naar buiten, want als je midden in het centrum van Breda zit gebeurt er áltijd wel iets. Onze ogen dwalen zo nu en dan af naar de straat naast ons kantoor. Aan de Jan van Polanenkade 28 staat op de gevel: IJsfabriek Noordpool. Wordt hier echt ijs gemaakt?

Tijd om op onderzoek uit te gaan! Op de website van Stadsherstel Breda lezen we dat het pand in 2012 compleet is gerenoveerd en gerestaureerd. Dit gebeurde onder leiding van Marcel Snellenberg van Rienks architecten. Hij leverde in het voorjaar van 2013 het compleet herstelde pand op. Nu dient het als kantoorruimte.

IJs fabriceren

Wij vragen ons af wie het pand als eerst liet bouwen. We lezen verder en komen tot de conclusie dat de ijsfabriek in 1907 gebouwd is door Vereniging der Coöperatieve IJsfabriek de Noordpool. Deze organisatie was opgericht door 32 slagers die allemaal in de omgeving van Breda woonden. Zij hadden als slagerijen véél koelkasten die ijs nodig hadden. Dat ijs moest ergens gefabriceerd worden, niet? Wie dus dacht dat er in dit pand citroenijs, smurfenijs of stracciatella-ijs werd gemaakt, heeft het mis. In dit pand werd ijs gemaakt en diepgevroren bewaard. Dit gebeurde zo’n veertig jaar.

Verschillende functies

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw een opslagruimte voor een aannemersbedrijf, in 1947 werd het gebruikt voor een kunststeenfabriek en in 1966 nam de vuilnisophaaldienst het pand in gebruik. Zeventien jaar later was het zelfs eigendom van de politie totdat het in 2009 overging naar NV Stadsherstel. Leuk weetje: dit gebouw met negentiende eeuwse neorenaissance voorgevel is een rijksmonument.

Bron: Stadsherstel Breda

Lees ook:

vincent van goghstraat blind walls gallery

Bredaas mysterie: dit heeft Vincent van Gogh met Breda te maken

De naam Vincent van Gogh komt je gegarandeerd bekend voor. Hij was namelijk een van de grootste schi...
singels

Mysterie: waarom wij de singels in Breda geen grachten noemen

Hallo! Zijn we weer hoor, met een nieuw mysterie dat staat te popelen om ontrafeld te worden. Kenmer...
luie hoek breda

Bredaas mysterie: dit is waarom deze plek de ‘luie hoek’ wordt genoemd

Ooit weleens gehoord van de luie hoek in Breda? Als je denkt dat dat een plek is waar Bredanaars wei...

adv.