Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: waarom heeft de brug in Park Valkenberg van die bijzondere leuningen?

Door Veerle de Boer 26 september 2020

Wie van het station naar Park Valkenberg loopt, wandelt er zeker overheen: de Willemsbrug. Waar de meeste ogen gericht zijn op het opvallende Nassaumonument, zullen degenen die neerstrijken op een van de bankjes op de brug zien dat de leuning er allesbehalve traditioneel uitziet.

Wat betekenen bijvoorbeeld de gouden inscripties die opvallend uitsteken tegen het smeedijzeren blauwe hek? En wat doen die kroontjes op de leuningen van de brug?

Koninklijk hekwerk

De huidige Willemsbrug werd in 1939 ontworpen door de heer P.A.H. Hornix, destijds directeur van Openbare Werken. Het Bredase bruggennetwerk was Hornix niet vreemd: hij ontwierp onder andere ook de Haagpoortbrug, de Bernhardbrug en de Julianabrug in onze stad.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Verbinding station en binnenstad

De Willemsbrug moest de belangrijkste aansluiting worden tussen het station en de binnenstad. Voor het ontwerp golden daarom een aantal eisen. Zo moest de brug aansluiten bij het Nassaumonument, ook wel het Baroniemonument genoemd en voor de meesten van ons bekend als de ‘rotonde’ in Park Valkenberg.

Om aan de gestelde eisen te voldoen bedacht Hornix een monumentaal design met bijzondere smeedijzeren leuningen. Het ontwerp van de brug werd uitgewerkt in een maquette, wat destijds als erg bijzonder werd gezien.

Willemsbrug

De Willemsbrug ligt, niet zo verrassend, in het verlengde van de Willemstraat. De eerste versie van de brug werd geopend in 1875. Pas tijdens een raadsbesluit in 1937 kreeg de brug zijn huidige naam en vorm. Zowel de straat als de brug zijn vernoemd naar degene die op dat moment de baas was in Nederland: koning Willem III.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Kroontjes en gouden inscriptie

Dat de kroontjes symbool staan voor de koning, zal je niet verbazen. Maar heb jij ook de gouden inscriptie in het hekwerk weleens goed bekeken? Wie goed kijkt, ziet dat de initialen W III in het hek zijn verwerkt in een gouden kleur. Hierboven prijkt de kroon. Deze combinatie werd destijds geplaatst ter aanduiding van de naam van de Willemsbrug.

Meer opgeloste mysteries:

Bredaas mysterie: wat betekent de tekst op dit gebouw aan de Nassaustraat?

Wie regelmatig door de Nassaustraat fietst, heeft waarschijnlijk de tekst 'suum cuique tribuere' wel...

Bredaas mysterie: wat doet dit aparte kunstwerk voor de Barones?

Eerder deden we al onderzoek naar het bijzondere verhaal achter het kunstwerk dat in de Barones staa...

Bredaas mysterie: waarom is de Haven een tijd gedempt geweest?

De Haven van Breda is een echte hotspot, zeker in de zomer. Bredanaars genieten op het terras, varen...

adv.