Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: wat was de functie van de ‘toren’ van De Faam?

Door Daphne Geelink 1 augustus 2020

Wie in de buurt van het station komt, kan er niet omheen: de ‘toren’ bij De Faam. Het Bredase gebouw heeft een rijke geschiedenis en roept bij sommige stadsgenoten allerlei herinneringen op. Hoe zit dat met de opvallende ‘toren’ bij De Faam? Wat is het en welke functie had het?

Laten we beginnen bij het begin: de grondlegger van De Faam is banketbakker en confiturier Henricus de Bont. Hij produceerde vanaf 1838 suikerwerk en pepermunt in zijn winkel aan de Catharinastraat. Het werd een echt familiebedrijf: de oudste zoon Petrus nam de zaak in 1851 over en legde de basis voor een naamloze vennootschap. Hij ontwierp zelfs een machine waarmee de bekende Engelse pepermunt werd vervaardigd. Hier kreeg de jongeman een octrooi op.

Van de Middellaan naar de Liniestraat

De twee zoons van Petrus zorgden vanaf 1881 voor de installatie van de stoommachine in de nieuwe fabriek aan de Middellaan. Later, in 1912, verhuisde de fabriek naar de Liniestraat waar vanaf dat moment alle producten werden vervaardigd. Bredasche Beton Maatschappij bouwde de nieuwe fabriek geheel in beton. Twee jaar later werd de naam ‘NV. De Faam, P.A. de Bont’s Fabriek van Chocolade en Suikerwerken’ gekozen.

De bekende schoorsteen

In de loop der jaren werd er regelmatig gebouwd bij het complex. Zo stamt de opvallende muur aan de Liniestraat en Terheijdenseweg uit 1941. Een ware eyecatcher is natuurlijk de ‘toren’ die aan de Terheijdenseweg geplaatst is. Wat velen misschien al weten, is dat dit een schoorsteen is die uit 1961 stamt. Een fabrieksschoorsteen was het icoon van de industriële revolutie. Een niet-rokende schoorsteen betekende vaak crisis of werkloosheid.

De komst van de stoommachine in de negentiende eeuw heeft ervoor gezorgd dat fabrieksschoorstenen in gebruik werden genomen. Om alle lekkernijen bij De Faam te maken, was toentertijd een stoommachine nodig. Bij het gebruik hiervan kwamen verbrandingsgassen vrij die afgevoerd werden via de fabrieksschoorsteen.

Het einde van De Faam

De Faam heeft verschillende eigenaren gehad: het was een tijd in handen van de Engelse firma Bassett Food, waarna het in 1989 werd overgenomen door Cadbury Schweppes. Daarna werd De Faam verkocht aan Astra Sweets. Op de eerste dag van 2014 sloot de snoepjesfabriek de deuren. Inmiddels hebben Synchroon en Stebru Ontwikkeling het pand gekocht. Het plan is dat er onder meer appartementen en stadswoningen komen. Hier lees je daar meer over.

Mysterie opgelost

Yes, jij weet nu iets meer over de geschiedenis van De Faam. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat doet dat daar? Laat het weten via [email protected] en wie weet lossen wij jouw mysterie wel op.

Bron: Erfgoed Breda

Meer opgeloste mysteries:

Bredaas mysterie: waarom staan er ijzeren stangen bij dit fietsstoplicht?

Bij de kruising tussen de Biesdonkweg en de noordelijke rondweg zien we iets nieuws: ijzeren stangen...
schuine lans in ginneken

Mysterie opgelost! Dit doen die schuine palen in en rondom Breda

Ze zijn zo'n drie meter hoog en hebben verschillende kleuren: de schuine palen die op meerdere plekk...

Bredaas mysterie: wat doet dat hangbuikzwijn aan de Veemarktstraat?

Het is een bekende plek om elkaar te ontmoeten, uit eten te gaan of een borrel te drinken: de Veemar...

adv.