Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: wat doen die vogels op de muren aan de Stationslaan?

Door Daena Solak 19 september 2020

Soms rijd je ergens langs waar je in de hoeken van je ogen iets opvallends ziet. Tijd (of de mogelijkheid) om te stoppen heb je niet en daarom staan wij even stil voor jou. Op de zijkant van een aantal huizen aan de Stationslaan vind je zoiets opvallends. Wat is het verhaal achter die grote, kleurrijke vogels?

Vanaf september 2016 zijn de flamingo, de zwaan en de toekan te bewonderen op de kopgevels van de Van Musschenbroekstraat 1 en 2 en de Stevenstraat 1, aan de zijde van de Stationslaan.

Tekst loopt door onder foto.

vogels liniestraat
Foto: indebuurt Breda

Blind Walls Gallery

De flamingo, de zwaan en de toekan zijn niet de enige muurschilderingen in Breda. Wist je dat je er meer dan tachtig kunt vinden? Dit alles is te danken aan Blind Walls Gallery, hét museum op straat. Sinds 2015 nodigen zij nationale en internationale kunstenaars uit om onze stad, muur voor muur, mooier te maken. Voor elke schildering wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de locatie of het gebouw dat zal dienen als doek voor de kunstenaar.

Belgische street artist

De artiest achter de muurschilderingen van de vogels is de Belgische street artist DZIA. Hij kiest ervoor om zijn werk te laten spreken zonder enige afleiding, daarom blijft zijn echte naam onbekend. DZIA reist al jaren de hele wereld rond om overal en nergens zijn karakteristieke schilderingen van dieren achter te laten.

Tekst loopt door onder foto.

vogels liniestraat
Foto: indebuurt Breda

Inspiratie

Inspiratie haalde DZIA uit de oorsprong van dit gebied in Breda-Noord. Vroeger was het een polder waar veel vogels broedden, tegenwoordig is het een diverse en multiculturele wijk. De kunstenaar koos voor een combinatie en schilderde verschillende exotische vogels op de gevels van de huizen. De schilderingen verbeelden het creatieve en kleurrijke karakter van de wijk met een kleine knipoog naar het verleden.

Mysterie opgelost

Zo, jij weet nu meer over de vogels aan de Stationslaan. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat doet dat daar? Stuur dan een e-mail naar [email protected] en wie weet lossen wij jouw mysterie wel op.

Bron: Kunst in Breda, Blind Walls Gallery

Meer opgeloste mysteries:

Bredaas mysterie: het verhaal achter het opvallende beeld bij Vlaszak

Automobilisten, fietsers of Bredanaars die op de bus stappen bij Vlaszak kunnen er niet omheen: het ...

Bredaas mysterie: wat doet die bijzondere toren aan de Heuvelbrink?

In de Bredase wijk Heuvel staat aan het einde van de straat Heuvelbrink een hoge toren met klokken. ...

Bredaas mysterie: wat was de functie van de ‘toren’ van De Faam?

Wie in de buurt van het station komt, kan er niet omheen: de 'toren' bij De Faam. Het Bredase gebouw...

adv.