Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: wat betekent dit beeld op het schoolplein van De Nassau?

Door Daena Solak 17 oktober 2020

Kunst komt in alle soorten en maten. Het kan af en toe een uitdaging zijn om erachter te komen wat een beeld nu eigenlijk voorstelt. Eén ding staat vast: ieder beeld is gemaakt met een zekere intentie. Zo ook dit bijzondere dier op het schoolplein van Christelijke scholengemeenschap De Nassau in Breda. 

Je vindt het beeld aan de voorzijde van de middelbare school. Het kunstwerk werd op 30 mei 2019 onthuld door wethouder Marianne de Bie in het bijzijn van onder andere rector Ron Speentjens en de kunstenaar zelf, Tom Claassen.

Symbolisme

Het kunstwerk stelt een ontwakend kuiken voor. ”Het kuiken staat voor de jeugd en is een reactie op het standbeeld De Haan”, laat Tom Claassen weten aan BN DeStem. Dit christelijke beeld is te vinden op de andere locatie van De Nassau aan de Paul Krügerlaan. De haan symboliseert het ”waken” over de leerlingen en het waakzaam zijn op ontwikkelingen in het onderwijsvakgebied. Tom Claassen wilt het kuiken aan De la Reijweg laten ”ontwaken” en hiermee symbolisch de leerlingen centraal stellen.

Verbindende functie

Voordat je de middelbare school betreedt, is de toon al gezet met het kunstwerk van het Ontwakend Kuiken. Je zou het kunnen zien als een soort welkomstgroet. De Nassau besteedt veel aandacht aan kunst en creativiteit. ”Kunst heeft een inspirerende waarde en een verbindende functie”, vertelt rector Ron Speentjens aan BN DeStem. Het kunstwerk buiten is niet de enige tentoonstelling van die verbinding. Het gebouw hangt vanbinnen vol tekeningen, schilderijen en tegels. Sommige creaties zijn gemaakt door leerlingen en andere door professionele kunstenaars, waaronder dus Tom Claassen.

Foto: indebuurt Breda

Mysterie opgelost

Zo, jij weet nu meer over het Ontwakend Kuiken. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat moet dat voorstellen? Stuur dan een e-mail naar [email protected] en wie weet lossen wij jouw mysterie wel op.

Bron: Kunst in Breda, BN DeStem

Lees ook:

stationslaan werkzaamheden

Vaarwel kleurrijk fietspad: dit gebeurt er precies aan de Stationslaan in Breda

Wie door de Stationslaan fietst, ziet dat er flink gewerkt wordt aan het fietspad tussen het gerecht...

Katteneigenaren opgelet! Lisa maakt gratis (!) een prachtige foto van jouw pluizenbol

Herinner je Lisa nog? Deze vrolijke Bredase heeft één doel: duizend katten op de foto zetten, en dan...

Wát zeg je?! Deze 5 dingen over Breda willen we niet meer horen

'Breda, dat is bijna België toch?' Als we op vakantie tegen mensen zeggen dat we uit Breda komen en ...

adv.