Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: zo komt oud belastingkantoor De Teruggave aan de naam

Door Nikki Pommer 8 februari 2020

Met zes verdiepingen steekt het ver boven de omringende gebouwen uit. Als Bredanaar kun je deze plek haast niet missen: het oude belastingkantoor. Het gebouw is na het vertrek van de Belastingdienst niet al die tijd onbemand geweest, want er zijn een heleboel Bredase organisaties gevestigd. Hoe komt het kantoor aan de Gasthuisvelden aan de naam De Teruggave?

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker, luidt de slogan van de Belastingdienst. Echter hebben ze het Bredase organisaties zowel leuker als makkelijker gemaakt na het vertrek uit het voormalig kantoor. En dit is waarom: omdat er nog geen definitief bestemmingsplan was voor het kantoor nadat de Belastingdienst vertrok, kregen organisaties uit Breda de mogelijkheid om voor een mooi prijsje een kantoorruimte te huren.

Wederkerigheid

Om als organisatie gebruik te maken van zo’n kantoorruimte voor deze prijzen, is er wel één duidelijke voorwaarde. De organisaties die een ruimte huren zijn verantwoordelijk voor een stukje wederkerigheid. Dat betekent dat zij zich belangeloos inzetten voor de buurt. Dat kan én gebeurt in allerlei vormen: zo worden er workshops, events of spreekuren georganiseerd waarbij bedrijven hun expertises toegankelijk maken voor buurtbewoners. Organisaties die je in De Teruggave vindt zijn bijvoorbeeld BredaWandelt, Breda Actief en Awareness Lab.

Dubbele betekenis

Dat is dus een van de redenen waarom het oude belastingkantoor De Teruggave heet. De tweede reden is symbolisch: omdat er voornamelijk Bredase organisaties in het pand gevestigd zijn, is het pand figuurlijk teruggegeven aan de stad. De belastingteruggave 😉

Meer opgeloste mysteries:

busnummers breda

Bredaas mysterie: hier zijn de busnummers in Breda op gebaseerd

Nummer 1, 312 of 401 zijn enkele voorbeelden van busnummers in Breda. Zo op het eerste gezicht lijkt...
de aogse markt princenhage restaurants breda gratis parkeerplaats

Bredaas mysterie: zo is de wijk Princenhage ontstaan

Altijd al afgevraagd waar je nou eigenlijk woont? In de Parel van het Zuiden, maar ook in een wijk b...
reclame fietsgedeelte

Bredaas mysterie: alle reclameborden op station Breda zijn leeg

Op station Breda lopen iedere dag bijna 36.000 reizigers. Ben jij er daar één van? Dan is het je vas...

adv.