Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: waarom heet de Graaf Engelbertlaan zo?

Door Daphne Geelink 28 maart 2020

Het is de straat vanuit waar we perfect zicht hebben op de drie zwarte woontorens, waar we de snelweg opgaan en waar we onze bolide kunnen volgooien met benzine of diesel. We hebben het natuurlijk over de Graaf Engelbertlaan. Naar wie is deze weg vernoemd en waarom? 

Om deze vraag te beantwoorden gaan we heel wat jaar terug in de tijd. Bij Erfgoed Breda lezen we dat de gemeenteraad op 27 juni 1939 de knoop doorhakte om de straat deze naam te geven. De Graaf Engelbertlaan is vernoemd naar Engelbrecht II van Nassau. Dit in aansluiting op de toen al bestaande Graaf Hendrik III-laan.

Belangrijke functies

Engelbrecht II van Nassau behoorde tot de hoge adel en vervulde belangrijke functies in het zogenoemde Bourgondische Rijk, de voorloper van de huidige Nederlandse staat. Zo was de beste man ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Breda was zijn woonplaats: hier werd hij geboren op 17 mei 1451. Zijn ouders waren Jan IV en Maria van Loon.

Zijn vader overleed in 1475 wat ervoor zorgde dat Engelbrecht II van Nassau heer van Breda werd. Ook was hij graaf van de gebieden Nassau, Dietz en Vianden. In de Martinuskerk in Princenhage vinden we nog steeds een glasraam met een afbeelding van hem.

Overlijden

Engelbrecht II overleed in 1504 op 53-jarige leeftijd. Zijn opvolger en neef, Hendrik III, zorgde voor een grafmonument in de Prinsenkapel in de Grote Kerk van Breda. Door zijn betekenisvolle leven werd de Graaf Engelbertlaan naar Engelbrecht II vernoemd. Erfgoed Breda vermeldt dat het gebruik van Engelbert in plaats van Engelbrecht typisch was voor die tijd.

Meer opgeloste mysteries:

Bredaas mysterie: dit betekent het als je een tiewrap aan je fiets vindt

Misschien heb je het nog nooit gezien, maar let er eens op: veel fietsen in het centrum van Breda wo...
van ham

Bredaas mysterie: wie is deze man bij het Van Coothplein?

In een hoekhuis tussen de Ginnekenstraat en het Van Coothplein staat een beeld met het hoofd van P. ...
de aogse markt princenhage restaurants breda gratis parkeerplaats

Bredaas mysterie: zo is de wijk Princenhage ontstaan

Altijd al afgevraagd waar je nou eigenlijk woont? In de Parel van het Zuiden, maar ook in een wijk b...

adv.