Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost! Dit is waarom de korenmolen in Princenhage geen wieken heeft

Door Daphne Geelink 4 juli 2020

Aan de Liesboslaan in Princenhage staat een molen, genaamd Vrede en Hoop. Misschien maak je weleens een wandeling langs dit bijzondere gebouw en is het je opgevallen dat de korenmolen geen wieken heeft. Huh, hoe zit dat? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Bij Erfgoed Breda lezen we dat de molen al een hele tijd meegaat. Om precies te zijn is deze in 1839 gebouwd en vernoemd naar de vrede met België in 1839, na de Belgische Opstand. Aan het einde van de negentiende eeuw sloeg het noodlot toe en werd de molen verwoest door een brand. De oorzaak was een blikseminslag. De molen moest en zou opnieuw opgebouwd worden, dachten men in die tijd.

Nieuwe molen

Zo gezegd, zo gedaan. De ‘nieuwe’ molen stamt uit 1902, heeft een hoogte van 38 meter en tien zolders. Daarmee is het (nog steeds) de hoogste historische molen ter wereld. Twee jaar later werd zelfs een magazijn met kantoor om de molenvoet gebouwd. Even voor de goede orde: in deze tijd had de molen nog gewoon wieken.

Vrede en Hoop was een korenmolen waarmee graan werd gemalen tot meel. In het begin werd dit gedaan door middel van de wieken, maar na de bouw van de nieuwe molen werd overgegaan op motoraandrijving van het maalwerk. Daarom werden in 1927 uiteindelijk de wieken verwijderd. Hé, daar heb je het antwoord!

Populaire trouwlocatie

De molen is sinds 1958 niet meer in gebruik, maar het ‘molenbiotoop’ is wel beschermd. Dit betekent dat er in een straal van vijfhonderd meter geen hoge bebouwing mag komen, zodat de molen theoretisch voldoende wind kan vangen. Tegenwoordig zorgt dit vooral voor een mooi aanzicht. De korenmolen in Princenhage is een populaire plek voor bruiloften, en ook is er in coronatijd een pop-upterras.

Meer opgeloste mysteries:

schuine lans in ginneken

Mysterie opgelost! Dit doen die schuine palen in en rondom Breda

Ze zijn zo'n drie meter hoog en hebben verschillende kleuren: de schuine palen die op meerdere plekk...

Bredaas mysterie: wat doet dat hangbuikzwijn aan de Veemarktstraat?

Het is een bekende plek om elkaar te ontmoeten, uit eten te gaan of een borrel te drinken: de Veemar...
catharinastraat

Mysterie opgelost! Waarom de Catharinastraat vroeger de Katerstraat heette

Voor meerdere rubrieken duiken we regelmatig in de geschiedenis van Breda. Zo kwamen we erachter dat...

adv.