Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: dit is hoe Park Valkenberg aan de naam komt

Door Daphne Geelink 20 juli 2019

Je zit vast weleens in Park Valkenberg: op een kleedje, met een biertje of gewoon te genieten van de zon. Het park leidt mensen van het station naar onze mooie binnenstad en heeft een hele rijke geschiedenis. Maar hoe komt Park Valkenberg aan de naam?

Een hoop straatnamen in het centrum van Breda zijn vrij gemakkelijk te herleiden. Bijvoorbeeld de Veemarktstraat, de Vismarktstraat en de Houtmarkt zijn allemaal directe verwijzingen naar activiteiten die er in het verre verleden plaats hebben gevonden. Laat het dan geen verrassing zijn dat ook het Valkenberg de naam dankt aan zijn oorsprong.

Het valkenhuis

Tot 1812 was Park Valkenberg de kasteeltuin voor de Heren van Breda. Het park heeft de naam te danken aan het Valkenhuis dat aan de rand van de groenrijke omgeving stond. Valkenberg komt van ‘Valcbergh’ wat letterlijk ‘valkenhuis’ betekent. De bewoners van het Kasteel van Breda gingen vanuit hier met hun valk op jacht. In dit huis stonden kooien, waarin de valken werden ondergebracht.

Mysterie opgelost

Yes! Jij weet nu hoe Park Valkenberg aan de naam komt. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: waarom heet dit zo? Laat het ons weten en stuur een mailtje naar [email protected].

Benieuwd naar de hele geschiedenis van ons mooie park? Check het hier:

Toen in… het Valkenberg (deel 1)

Vorig weekend vloeide het bier rijkelijk en waren de bastonen tot in de wijde omtrek te horen. In he...

Toen in… het Valkenberg (deel 2)

De bomen beginnen langzaam hun blaadjes te verliezen, dat is wat de herfst doet, zo ook in het Valke...

adv.