Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredaas mysterie: wat doet dit aparte kunstwerk voor de Barones?

Door Nikki Pommer 14 september 2020

Eerder deden we al onderzoek naar het bijzondere verhaal achter het kunstwerk dat in de Barones staat. Inmiddels hebben we ons vergrootglas en bruine hoedje weer tevoorschijn gehaald, want ook voor de Barones staat een bijzonder kunstwerk. Het kunstwerk heet Windsculpture VI en is gecreëerd door Yinka Shonibare. Gemaakt door glasvezel met stalenframe prijkt het al een tijdje voor de ingang van de Barones. Tijd om het verhaal achter dit beeld met jullie te delen. 

De Barones is het prachtige winkelcentrum in de binnenstad met kledinggiganten zoals Pull & Bear, Bershka en Open32. Voor een kopje koffie in combinatie met een uitgebreide lunch of lekker taartje moet je bij Koffie bij Teun zijn. De Barones is altijd al een luxe winkelcentrum geweest, maar werd na de verbouwing die in 2015 begon en tot en met 2017 duurde nog een tikkeltje luxer. Aan die exclusieve uitstraling mogen beeldende kunstwerken natuurlijk niet ontbreken.

Verbouwing vieren

Dat was precies wat de Kroonenburg Groep, de eigenaar van het pand, ook dacht. Om de verbouwing te vieren werd het Windsculpture VI kunstwerk voor de Barones gezet. Het beeld kun je aanschouwen voor de entree van de Barones aan de Lange Brugstraat. Het zes meter hoge kunstwerk is gecreëerd op basis van Afrikaanse invloeden.

Afrikaanse waxprinten

Het object verbeeldt namelijk de beweging van een windvlaag door textiel. Bij de creatie van het kunstwerk keek kunstenares Yinka Shonibare namelijk hoe een windvlaag zich verplaatste door Afrikaanse waxprinten: dat is een populaire stof die vooral gebruikt wordt voor Afrikaanse kleding. De stof heeft overigens een Nederlandse oorsprong. De kunstenares maakte al meerdere windsculptures in wereldsteden. Ze gebruikte de bewegingen van de wind als blauwdruk voor haar kunstwerken.

Bron: Kunst in Breda

Lees ook:

Mysterie opgelost: daarom is Breda niet de hoofdstad van Brabant

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Bred...

Ideaal: dankzij deze nieuwe dienst in Breda heb jij nooit meer een BOB nodig

Je kent het wel: na je werk besluit je nog 'héél even' te borrelen met je collega's. Je plant op voo...

Simon schreef zijn eigen boek met maar één vinger: ‘Voor de grap stuurde ik het op’

Je kent de geboren en getogen Ginnekenees Simon van Aalst (69) misschien wel als oud-docent godsdien...

adv.