Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Genieten van Breda: Blind Walls Gallery

Door Annemijn Heijstek 23 juli 2017

Geniet jij ook zo van al die street art in Breda en vraag jij jezelf ook geregeld af wie er nu achter al deze prachtige kunstwerken zitten? Achter deze muurschilderingen zit Blind Walls Gallery, een initiatief van het Graphic Matters en de gemeente Breda. Blind Walls Gallery werkt aan een nieuw stadsgezicht om de komst van de vele blinde muren die de stad een grijs en grauw aangezicht geven tegen te gaan. Sinds 2015 verschijnen zowel op tijdelijke als permanente locaties muurschilderingen, gemaakt door internationale talenten op het gebied van grafisch ontwerp, street art, typografie en illustratie. De schilderingen verbeelden de verschillende verhalen van Breda, geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van de stad. We like!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

‘Burgervader met Leeuwenmoed’

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

Deze muurschildering is een ode aan Godevaert Montens, burgemeester van Breda van 1580-1581 en 1596-1602. Hij staat bekend vanwege zijn vermeend heldhaftig gedrag op 28 juni 1581. Tijdens de furie van Houtepen voerde hij een groep Bredase burgersoldaten aan in de strijd tegen de Spaanse troepen. Deze muurschildering is gemaakt door de Nederlandse artiest Robin Nas aka Zenk One, die bekend staat om zijn realistische portretten die hij mixt met een grafische stijl. Je kan de muurschildering – hoe kan het ook anders – vinden in de Godevaert Montensstraat.

‘Kokesh’

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

De Engelse Fin DAC maakte samen met de Nederlandse artiesten Nol Art en Edo Rath deze Geisha muurschildering. Het kleurpalet, met veel rood en wit, sluit aan bij de Bredase stadsvlag. Fin DAC werd ondanks zijn relatief jonge street art carrière bekend door zijn opvallende en dramatische XXL portretten, vooral van geisha’s. Je kunt deze muurschildering bewonderen op de Ginnekenmarkt.

‘Ode aan de Haven’

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

In de Haven vind je het werk van de Nederlandse artiest Rutger Termohlen. Zijn schildering is een ode aan de Haven en het uitgaansleven om de hoek, te zien in zijn mooie dame die wordt omgeven door waterplanten en een octopus. Kunstenaar, illustrator en tattoo artist Rutger Termohlen tekent mensen, dieren en vaak een combinatie ervan. Deze mooie vrouw kun je bewonderen in de Potkanstraat.

‘Nieuwsgierigheid is besmettelijk’

“I, robot, don’t have the capacity to dream about tomorrow, but I never spell a word wrong”

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

De Nederlandse Stefan Thelen aka Super A, combineert schilderen met driedimensionaal werk. Zijn muurschilderingen zijn veelal metaforische scenario’s afgebeeld in hyperrealisme. Hij creëert een eigen wereld met realistische afbeeldingen en fantasiefiguren, gecombineerd met subtiele, maar meedogenloze kritiek op sociale en politieke kwesties. Je kunt dit werk vinden bij de Veilingkade.

‘Heden en verleden samengevoegd’

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

Deze schildering verwijst naar zowel het heden als verleden van de locatie. Opnieuw ‘groeit’ er groenten en fruit op de plek waar begin negentiende eeuw een grote groentetuin was. De winkelende figuren in de schildering zijn op doortocht naar de nabij gelegen winkelstraat. De schildering is gemaakt door de Bredase Rick Berkelmans, ook wel bekend als Hedof. Een mix van sterke vormen, cartooneske figuren en een uitgesproken kleurpalet typeert zijn werk. Je kunt dit kunstwerk bij Mols Parking vinden.

“No one looks back on their life and remembers the nights they got plenty of sleep”

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

Met deze muurschildering reflecteert de Nederlandse illustrator Sjoerd Jansen, het gezicht achter Anti-held, op het nachtleven dat zich afspeelt in deze smalle steeg. Anti-held geniet van het maken van semi-realistische en expressieve illustraties geïnspireerd op de wereld waarin we leven. Je kunt deze street art vinden in de Potkansteeg.

“If Wishes were Horses, Refugees would Ride”

Blind Walls Gallery
Foto: Blind Walls Gallery

“If wishes were horses, beggars would ride” is een Engels gezegde dat suggereert dat het nutteloos is om te wensen en dat verbetering bereikt wordt door actie. In dit werk is het woord “beggars” (bedelaars) vervangen voor “refugees” (vluchtelingen), mogelijk een verwijzing naar de huidige vluchtelingenproblematiek. Het versje verwijst ook naar de paardenstal die hier ooit stond. Bruce Tsai-Meu-Chong  is een illustrator en sign painter en tevens de man achter deze muurschildering. Zijn werk varieert van menu’s en winkelruiten tot grote muurschilderingen. Je spot deze muurschildering in de Stallingstraat.

Dit is slechts een kleine greep uit de prachtige muurschilderingen die Breda rijk is. Benieuwd naar de andere kunstwerken? Je vindt ze hier


Meer over Blind Walls Gallery ontdekken?

Blind Walls Gallery galeries

Hoornwerkstraat 1, Breda

Bekijk meer:galeries
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.