Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

9 x onmogelijke straatnamen in Breda

Door Daphne Geelink 20 oktober 2019

‘Hoe zegt u?’ Niet iedereen woont in de Halstraat of op de Grote Markt. Er zijn genoeg mensen die hun straatnaam drie keer moeten zeggen als iemand ernaar vraagt. We feel you! We hebben een paar onmogelijke straatnamen in Breda gevonden. Of nou ja, onmogelijk… Ze zijn erg bijzonder zullen we maar zeggen.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Françoise van Savoyetoren

station breda
Foto: indebuurt Breda

De toren, die verbonden is met de parkeergarage boven het station, heet de Françoise van Savoyetoren. Hoe? Dat dachten wij dus ook. De toren is vernoemd naar Louise Francisca (Françoise) van Savoye en zij was de eerste vrouw van Hendrik III van Nassau, heer van Breda. Benieuwd hoe de appartementen in deze toren eruitzien? Wij mochten bij Floor binnenkijken:

Binnenkijken bij Floor: ‘Ik woon in een van de woontorens naast het station’

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het station een aantal jaar geleden compleet vernieuwd. Dat zor...

Melchior van Herbachstraat

melch
Foto: Google Street View

Melchior van Herbachstraat: zo, dat is een hele mond vol. De Bredanaars die in dit straatje wonen weten vast hoe je de straatnaam precies uitspreekt, maar voor de rest van de inwoners is het waarschijnlijk een groot raadsel.

IABC

iabcc
Foto: Google Street View

Huh, een straatnaam met vier random letters? Deze bestaat echt in Breda! De naam IABC is een afkorting van International Agro Business Centre: de vroegere fruitveiling van Breda. Nu is de IABC nog steeds direct verbonden met belangrijke uitvalswegen in Breda. Denk aan de Ettensebaan en de noordelijke rondweg.

Händellaan

handellaan
Foto: Google Street View

Deze straatnaam lijkt makkelijk leesbaar, maar bij ons zorgt dat trema voor verwarring. Bij jou ook? Je spreekt de tweede letter nu íéts anders uit dan dat we gewend zijn in Nederland: als een ‘e’.

Teijchinélaan

Foto: Google Street View

In het zuiden van ons mooi Breda vind je de Teijchinélaan. Waarschijnlijk vernoemd naar de familie Teijchiné, die rond 1800 in Breda leefde.

Dr. Jan Ingenhouszplein

Foto: Google Street View

Tja, deze blijft moeilijk! Dan maar uitzoeken wie deze dokter precies was. Jan Ingenhousz was een arts en natuuronderzoeker uit Breda. Hij is vooral bekend van inenting tegen pokken en zijn onderzoek naar fotosynthese.

Galileïstraat

straatnamen breda
Foto: Google Street View

Weer een trema dat de uitspraak van deze straatnaam een uitdaging maakt. Grote kans dat je regelmatig je straatnaam moet herhalen als iemand vraagt waar je woont. Wie o wie vertelt ons hoe je het uitspreekt?

Buys Ballotstraat

buys ballotstraat
Foto: Google Street View

Buys Ballot (volledige naam Christophorus Henricus Dedericus Buis Ballot) was een Nederlandse meteoroloog, scheikundige en natuurkundige. Hij ontdekte een meteorologische wetmatigheid die naar hem werd vernoemd, de Wet van Buys Ballot. En niet alleen die wet werd naar hem vernoemd, ook deze straat in Breda kreeg zijn naam.

De Savornin Lohmanstraat

Foto: Google Street View

De Savornin Lohmanstraat ligt in Breda in de wijk Heuvel, maar Zelhem, Veenendaal en Den Bosch hebben ook een straat met deze naam. Vertel eens, hoe spreek jij de naam uit?

Lees ook:

kortste straatnamen breda

Mand! Dit zijn de kortste straatnamen van Breda

Er zijn in Nederland ongeveer driehonderd straten met een straatnaam van drie letters. In Breda zijn...
ekoplaza nieuwe haagdijk

Lekker bewust! Deze biologische supermarkten zitten in Breda

De een doet het liefst boodschappen bij de Aldi en de ander haalt de dagelijkse kost bij de Jumbo. W...

Bizar: Bredase postbode bewaart bijna 100 zakken post in zijn eigen schuur

Een postbode in Brabantpark maakte het wel erg bont: op ruim 1400 adressen misten Bredanaars al enig...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.