Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

076! We zijn er apetrots op, maar waar komt dat getal vandaan?

Door Thijs van den Houdt 5 mei 2018

Zeg je Breda, zeg je 076, toch? Van koffietentjes en kledingwinkels tot spandoeken in het voetbalstadion: we zijn trots op ons netnummer! Vaste telefoonlijnen binnen Breda beginnen allemaal met deze drie getallen, maar waarom eigenlijk? We gaan op onderzoek!

Hierom hadden we die netnummers nodig:

Even terugspoelen: in 1881 werd de eerste telefooncentrale geopend. De telefoonlijnen stonden binnen districten met elkaar in verbinding, maar wie bijvoorbeeld van Breda naar Groningen wilde bellen moest zich laten doorverbinden, en dat ging via een telefoniste. Bellen is natuurlijk hartstikke leuk, dus je kunt je voorstellen dat het voor de telefonistes niet meer bij te benen viel toen iedereen een telefoon in huis haalde.

Daarom hebben we netnummers: je kunt jezelf automatisch doorverbinden door een code vóór het telefoonnummer te zetten. Handig natuurlijk, want dan zijn al die telefonistes ook niet meer nodig en gaat het een stuk sneller.

Netnummers 076 1952

Ondertussen in Breda…

In 1930 werd een eerste dappere poging gedaan tot het invoeren van netnummers: Bredase nummers begonnen sinds die tijd met 04, samen met alle nummers uit Alkmaar en Deventer. Superlogisch toch? Niet echt dus. Het zit zo: het eerste getal moest altijd een nul zijn, en het tweede getal zou het district moeten aangeven. Probleempje: er waren 20 districten, en maar 9 beschikbare getallen.

Dus toen kreeg Breda het netnummer 076? Nope, het begon met een ander – langer – nummer, opgebouwd uit vijf getallen: 01600 (voor de stad, dus niet de gemeente)

  • 0, want netnummers beginnen nu eenmaal met een nul
  • 1, die geeft aan dat je Zuid-Holland, Zeeland of westelijk Noord-Brabant wilt spreken
  • 6, dat is het districtscijfer voor Breda en omstreken
  • 0, want je belt direct naar de sector waar het knooppunt ligt (Breda)
  • 0, je belt namelijk naar de stad, en niet naar bijvoorbeeld Ulvenhout (01604)

Zie je jezelf al staan met zo’n oude draaischijftelefoon en een eindeloos telefoonnummer? Precies, die nummers moesten een stuk korter.

Tromgeroffel…

Bijna honderd jaar na de eerste telefooncentrale waren we gelukkig ook ietsje verder met de techniek. Dus konden er gerust een paar getallen uit die ellenlange netnummers worden geschrapt, namelijk het districtnummer en het sectorgetal. Zo veranderde Amsterdam van 02900 naar 020, Utrecht van 03400 naar 030. Grappig feitje: Den Haag met 01700 kreeg 070, omdat 010 al vergeven was aan Rotterdam.

De eerste netnummers eindigden met een 0, toen die op waren gingen ze over op onder andere de serie 071-079. Je voelt hem aankomen hè? De nul is gebleven, want netnummers beginnen nu eenmaal met een nul. Die zes hadden we natuurlijk al, en die zeven kwam ertussen op 9 oktober 1975, om 21.30 uur om precies te zijn!

Lees meer:

dichtgemetselde ramen

Bredaas mysterie: waarom hebben sommige gebouwen dichtgemetselde ramen?

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Al helemaal als je af en toe o...
Breda in de wereld

Bredaas mysterie: hoeveel Breda’s zijn er in de wereld?

Wij zijn natuurlijk hartstikke trots op 'ons Breda' en we willen onze stad liever niet verlaten. Maa...

adv.