Mag je in Breda een wensballon oplaten?

Door Annemijn Heijstek 27 december 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je eens wensballon oplaten in Breda?

Heel herkenbaar: het is oudjaar en je wil een wensballon de lucht in sturen, het liefst met je vrienden, familie of lover. Of je wil iemand herdenken en een sfeerballon oplaten. Maar mag dat eigenlijk wel?

Slecht voor het milieu

Laten we bij een van de meest gehoorde argumenten tegen het gebruik van sfeer- en wensballonnen beginnen: het is slecht voor het milieu. Het is dan ook niet zo gek dat de gemeente het oplaten van ballonnen afraadt. Dieren raken verstrikt in de linten van de ballonnen of ze eten ze op. Dat moeten we niet hebben natuurlijk, maar iets afraden is niet hetzelfde als verbieden. Dus hoe zit het nou precies?

Keiharde regels Luchtverkeersleiding Nederland

We zetten even voor je op een rijtje aan welke regels je moet houden. Het is even wat droge kost, maar dan weet je wel waar je aan toe bent. Als je van plan bent een wensballon (die papieren dingen met een vlam) op te laten, mag de windkracht niet sterker zijn dan 2 Beaufort. Je mag hem niet oplaten als het regent, er een periode van droogte heerst, je jonger bent dan achttien, binnenshuis, binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden, wanneer er een object aan wordt bevestigd anders dan een door de importeur bijgeleverde kaart, wanneer het papier van de ballon beschadigd is of je hem oplaat in de omgeving van hoge objecten zoals huizen en bomen… Ben je er nog?

Wel wat regeltjes dus

Er zitten dus wel heel veel regels aan verbonden. Maar als je je aan al deze regels houdt, is het mogelijk. Dus als je niet in een droge periode trouwt, het niet te hard waait en in een omgeving zonder huizen en bomen bent, kun je een wensballon oplaten.

De sfeerballon

En dan hebben we nog de algemene regels voor sfeerballonnen. Je mag in ieder geval niet mensen in gevaar brengen met je ballon, hij mag niet hoger of breder zijn dan 75 centimeter, er mogen geen metalen onderdelen in of aan zitten en je mag ze niet aan elkaar vastmaken. Voor deze ballonnen zijn er een stuk minder regels. Dus als je er zeker van wil zijn dat je je aan alle regels houdt, is een sfeerballon de beste optie. Weet je dat ook weer!

Lees ook:

Mag je overal in Breda as van een overledene uitstrooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
verhuur woning

Mag dat, je woning verhuren als je op vakantie gaat?

Veel mensen laten hun woning tijdens een vakantie niet graag onbeheerd achter. Het is een slimme man...
112-800x500

Mag dat: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.