Stempassen?! Ja, we mogen alwéér naar de stembus en dit is waarom

Door Daphne Geelink 4 mei 2019

Voor de tweede keer in een half jaar tijd mogen we in Breda weer naar de stembus. Na de Provinciale Statenverkiezing in maart, is het deze maand de beurt aan Europa. Je stempas heb je – als het goed is – deze week in de brievenbus gehad. Maar waar is-ie voor bedoeld?

Dit keer zijn de stembureaus niet op woensdag, maar op donderdag open voor de verkiezingen. Waar ze over gaan? Bij deze verkiezingen wordt bepaald welke 705 Europarlementariërs in het Europees Parlement mogen. 29 van die Europarlementariërs zijn Nederlanders.

Zij gaan zich de komende vijf jaar buigen over zaken als de internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei.

Lage opkomst

Klinkt misschien als een ver-van-je-bed-show en zelfs premier Mark Rutte noemde deze verkiezingen in januari in het tv-programma Buitenhof ‘niet zo relevant’ – om daar later gauw op terug te komen. De opkomstcijfers zijn zeker de laatste twintig jaar niet zo spectaculair. Bij de laatste Europese verkiezingen lag de opkomst in Nederland op 37,3 procent.

Komt er ook weer een kieswijzer?

De verkiezingen worden gehouden van 23 tot en met 26 mei 2019, in Nederland kun je op 23 mei jouw stem uitbrengen. Géén idee op wie je moet stemmen? Altijd handig om een kieswijzer te doen voor je naar het stembureau gaat. De StemWijzer van ProDemos gaat daarom binnenkort online.

Waar kun je stemmen?

Er wordt in Breda weer een groot aantal stembureaus ingericht. De complete lijst vind je hier. Als Bredanaar kun je bij elk van deze stembureaus stemmen, je hoeft niet per se naar het bureau dat op je stempas staat. De kandidatenlijst wordt komende weken huis-aan-huis verspreid.

Lees ook:

uitslag verkiezingen breda

Dit is de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Breda

De meeste Bredanaars brachten gisteren hun stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen. Stond ji...

Binnenkijken bij Marieke: ‘Mijn vriend en ik bezichtigden het huis los van elkaar’

Deze week kijken we binnen bij Marieke. Samen met haar vriend Wouter, zoontje Boris (2) én de kat wo...
belcrum

Mag dat, je woning verhuren in Breda als je op vakantie gaat?

Ga je er eventjes tussenuit? Wij begrijpen dat zo'n vakantie al duur genoeg is en dat je misschien w...

adv.