Last van ratten? Zo kom je er weer van af in Breda

Ratten: geen Bredanaar die erop zit te wachten. Toch lopen ze ook in onze stad rond. Zo werden bewoners van de Maarten de Vriesstraat eind 2021 geteisterd door rattenoverlast. Natuurlijk wil je die beesten niet in huis. Moet je gemeente Breda inschakelen als je last hebt van ratten? Of moet je het zelf oplossen? En hoe voorkom je dat je er last van krijgt?

Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal ratten in Nederland. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal ratten in ons land toeneemt. Dit blijkt uit het aantal meldingen over ratten. In Amsterdam is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld. Volgens de GGD komt dit mede door de coronacrisis. Er werd toen thuis meer afval geproduceerd en het rattenprobleem viel ook meer mensen op.

Bronnen: Volkskrant, RIVM, NOS

Zo ontstaat een rattenplaag

Ratten kruipen vaak via kapotte riolen en scheuren of kieren in de buitenmuren een woning binnen. Om een rattenplaag in huis te voorkomen is het dus belangrijk om alle ongewenste openingen in de buitenmuren goed af te sluiten. Dit doe je met staalwol en/of fijnmazig gaas. Wil je een rattenplaag in je huis voorkomen? Fijnmazig gaas en staalwol koop je bij Praxis Breda.

Rattenbestrijding

Maar let op: als je al ratten in huis hebt, moet je dit juist niet doen. Schakel dan de rattenbestrijding in. In Breda schakel je bijvoorbeeld Ladrum Pest Control, Anticimex Ongediertebestrijding Breda of Ongediertebestrijding Breda in. De bestrijdingsdienst kan je vertellen wat je het beste kunt doen in jouw situatie.

De kosten

Huur je een woning? Dan vallen de kosten voor rattenbestrijding in de meeste gevallen onder kleine herstelwerkzaamheden die voor de rekening van de huurder zijn. Als het om een structureel probleem gaat of als het ongedierte door andere huurders wordt veroorzaakt, zijn de kosten in sommige gevallen wel voor de rekening van de verhuurder. Een overzicht is te vinden op Rijksoverheid.

De prijs voor rattenbestrijding begint bij ongeveer 90 euro. Afhankelijk van de omvang van het probleem loopt de prijs op. Hoe snel het rattenprobleem daarna is opgelost, hangt af van hoe groot het probleem is en hoe het probleem wordt aangepakt.

Buiten op straat

Een rattenplaag kan ook voorkomen in de buitenruimte, bijvoorbeeld in een park of op straat. Vaak vind je ze op plekken waar mensen voedselresten achterlaten. Het is dan ook geen goed idee om de eendjes oud brood te voeren, want ratten komen af op het overgebleven brood. Ook vogelvoer en konijnenvoer is favoriet. Het is dus belangrijk om voer voor huisdieren altijd goed afgesloten te bewaren.

Bron: Milieu Centraal, NVPB

Wat doet gemeente Breda tegen rattenoverlast?

Voordat je de rattenbestrijding inschakelt, is het goed om te checken wie er verantwoordelijk is voor het bestrijden van ratten. Gemeente Breda is namelijk niet altijd verplicht om ratten te bestrijden.

Gemeente Breda houdt zich bezig met de bestrijding van ratten in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van een gebouw van een woningcorporatie.

Zo schakel je gemeente Breda in bij een rattenplaag

Heb je ratten in de buitenruimte gezien? De gemeente bestrijdt overlast van dieren in de openbare ruimte. Voor bestrijding in en rond je woning of eigen terrein ben je zelf verantwoordelijk. De gemeente kan advies geven over de bestrijding van overlast in en rondom uw woning of op eigen terrein. In de openbare ruimte bestrijdt de gemeente dierplagen met niet-chemische middelen.

Het is belangrijk om een rattenplaag snel te melden bij gemeente Breda. Hoe maak je een melding? Ga naar deze site. Klik op ‘Melden’. Je komt dan op deze pagina. Je typt je melding, vult de straatnaam in en voegt een foto bij. Tot slot vul je je gegevens in.

Hoe herken je een rattenhol?

Bruine ratten maken graag een hol in de tuin of kelder, terwijl zwarte ratten meestal op zolder of tussen de daken zitten. Ratten gebruiken vaak dezelfde routes. Door vet en vuil op het lichaam laten ze buiksmeer achter: vieze, donkere plekken.

Knaagschade

Ratten zijn echt knagers, dus waarschijnlijk zie je ook knaagschade. Ze knagen aan hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken als ze aan elektriciteitskabels knagen.

Loopsporen

Nog een signaal waar je aan merkt dat je ratten in huis hebt zijn poot- en staartafdrukken. De pootjes van bruine ratten laten een olieachtig spoor achter. Je kunt dit ook testen: maak de plek goed schoon en bestrooi het met een dun laagje bloem of talkpoeder. Controleer de dag erna op loopsporen.

Andere signalen

Ook hoor je krassende geluiden in de muur, onder de vloer of op zolder als er ratten rondlopen. En ze laten een geur van muskus en ammonia achter. Misschien vind je ook opengescheurde voedselverpakkingen of holen in de tuin. Die holen kunnen ook onder vlonders of in de schuur zitten.

Bron: Milieu Centraal, Ongediertebestrijding Rentokil

Hoe zie je het verschil tussen ratten en muizen?

Schrok je je kapot toen je een beest door je huis zag rennen, maar vond je het lastig te zien of het een rat of een muis was? Er is makkelijk achter te komen of je met muizen of ratten te maken hebt.

Zo heeft een muis in verhouding tot het lichaam grotere oren en een langere staart. Een rat heeft juist grotere poten en een grotere kop in verhouding tot het lichaam. De bruine rat (meest voorkomende soort in Nederland) heeft een dikker lijf en kortere staart. De zwarte rat komt voor in delen van Noord-Brabant en Limburg. Deze soort leeft meestal op zolder of tussen de daken. De zwarte rat is wat kleiner dan de bruine rat, tenger gebouwd en heeft een lange staart en grote, dunne oren.

Keutels en etensresten

Ook aan de etensresten zie je het verschil. Muizen knabbelen aan eten, terwijl een rat eten ‘snijdt’ met de tandjes. Dat verschil zie je aan de etensresten die de rat heeft achtergelaten.

De keutels van bruine ratten zijn donkerbruin van kleur en zijn breed in het midden en smal aan de uiteinden. Ze zijn ongeveer tien tot twintig millimeter lang. De uitwerpselen van muizen zijn ongeveer drie tot acht millimeter lang, zwart van kleur en korrelig van vorm. De keutels van zwarte ratten zijn dun, zwart en banaanvormig. De keutels van ratten liggen vaak bij elkaar, terwijl muizen ze overal verspreid achterlaten.

Bronnen: Milieu Centraal, NVPB

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “De Grote Kerk kleurt oranje: dit is waarom”

De Grote Kerk kleurt oranje: dit is waarom

verlichte haven
Ga naar “Wil je verbouwen in Breda? Zoveel ben je kwijt aan een bouwvergunning”

Wil je verbouwen in Breda? Zoveel ben je kwijt aan een bouwvergunning

Ga naar “Cashen! Bredanaars krijgen 85 euro cadeau als je led-lampen, tochtstrips of radiatorfolie koopt”

Cashen! Bredanaars krijgen 85 euro cadeau als je led-lampen, tochtstrips of radiatorfolie koopt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek € 19,99”

Velours dekbedovertrek € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij Brasserie Bardot”

Chef de partie bij Brasserie Bardot

 • Brasserie Bardot – Wijnbar Petit Bardot
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Varkenshouderij”

Medewerker Varkenshouderij

 • AB Werkt
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Allround magazijnmedewerker”

Allround magazijnmedewerker

 • AB Werkt
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Facilitair medewerker”

Facilitair medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Yoga Zonnegroeten”

Yoga Zonnegroeten

 • T/m 30 nov
Ga naar “Nieuwe Veste Big Band – Kerstshow”

Nieuwe Veste Big Band – Kerstshow

 • 22 december 2022
Ga naar “Jazzsessie Breda”

Jazzsessie Breda

 • 27 november 2022
Ga naar “Candlelight torenbeklimmingen”

Candlelight torenbeklimmingen

 • Van 22 dec t/m 30 dec
Ga naar “Jazzsessie Breda Hijgend Hert”

Jazzsessie Breda Hijgend Hert

 • 18 december 2022