Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oei: zoveel Bredanaars betaalden hun zorgpremie niet in 2019

Door Jennifer da Graça 19 oktober 2020

Elke maand moet je er helaas aan geloven: de rekening van de zorgpremie betalen. Niet leuk, maar wel nodig. Gelukkig daalt het aantal wanbetalers de laatste jaren. In 2019 betaalden 190.000 Nederlanders hun zorgverzekering langer dan een half jaar niet. In 2018 ging het nog om 206.000 wanbetalers. Hoe doen Bredanaars het als het gaat om mensen die de rekening van de zorgpremie laten liggen? Dit zeggen de cijfers van het CBS.

Dat steeds minder mensen als ‘wanbetaler’ te boek staan, betekent niet automatisch dat er ook echt minder mensen zijn die hun verzekering niet (goed kunnen) betalen. Door een wetswijziging in 2015 kunnen zorgverzekeraars een speciale betalingsgregeling treffen. Heb je een betaalachterstand, dan hoef je in dat geval geen verhoogde premie te betalen. Ook word je dan geschrapt van de lijst van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dat kan de daling van de laatste jaren dus verklaren, aldus het CBS.

Opvallende gemeentes

Wie op de landelijke kaart kijkt, ziet al snel dat in Rotterdam (3,6%), Pekela (3,1%), Schiedam (3%), Den Haag (2,8%) en Heerlen (2,7%) het aantal wanbetalers flink hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van 1,4% van de volwassenen.

Zo zit het in Breda

Hoe doet onze gemeente het in vergelijking tot het landelijke gemiddelde? In Breda betaalden vorig jaar 2.000 mensen hun zorgverzekering langer dan een half jaar niet. Dat is 1,4% van de volwassenen, net iets onder het landelijk gemiddelde. In 2018 waren er nog 2.160 wanbetalers in onze stad. Dat is dus een verschil van 7,4%. Of deze mensen hun rekeningen nu wel betalen of gebruik maken van de betalingsregeling, is onbekend.

Lees ook:

Toe aan een verwenmomentje? 5 x hier ga je heen voor een beautydagje

Voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk. Je leeft één keer, dus behandel je lichaam en geest met...

Dit Bredase huis kreeg een make-over en is voor een halve ton meer verkocht

Volg je het account @fundamakeovers al op Instagram? Nee? Echt een aanrader als je van huizen kijken...

Jacomijn geeft grafiekcursussen bij Nieuwe Veste: ‘Iedereen gaat met een lach naar huis’

Ben je graag creatief bezig? Lijkt het je wat om op ambachtelijke manier je eigen kunst te maken en ...

Meer over

Gemeente

adv.