Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na maandag blijven alle luchtalarmen in Breda twee maanden stil (en dit is waarom)

Door Jennifer da Graça 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks in Breda om 12.00 uur het luchtalarm. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden zal het op de eerste maandagen stil blijven. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten dadelijk om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De reden om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. In Brabant fungeert Omroep Brabant als ‘rampenzender’. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de coronainstructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

Speciaalbier- en wijnzaak Streken Breda

5 x zo haal je supermakkelijk lokaal speciaalbier in huis

Juist in deze tijd is het goed om Bredase ondernemers te steunen. Hou jij een vrijdagmiddagborrel op...

Leon zit in lockdown in Spanje: ‘Ik kan niet naar mijn pasgeboren kleinzoon’

Vanwege alle maatregelen tegen het coronavirus is het leven een stukje anders dan normaal. Niet alle...
binnenkijken bij kimberley

Binnenkijken bij Kimberley: ‘We kochten dit huis zonder dat we het gezien hadden’

Kimberley de Kreij (29) liet vier jaar geleden samen met haar vriend een nieuwbouwhuis in Teteringen...

Meer over

Corona Gemeente

adv.