Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag je een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Door Thijs van den Houdt 1 november 2018

Nadat jij en je familie genoten hebben van een heerlijke lasagne moet het hele spul natuurlijk de vaatwasser in. Je realiseert je niet dat de ovenschaal nog heet is en pakt hem achteloos op. Het hete glas brand aan je vingers en van schrik gooi je de schaal door de keuken. Waar moeten die scherven heen?

Prioriteiten stellen

Scherven brengen geluk, zeggen ze weleens. Vertel dat maar tegen je pijnlijke vingers! Nadat je ze grondig onder lauw water hebt gekoeld en je zeker weet dat er niemand gewond is geraakt door jouw vliegende lasagneprojectiel ruim je de troep in de keuken netjes op. Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen toch? Helaas: vuurvast glas mag níet in de glasbak en moet bij het restafval.

Het wordt nog gekker

Niet alleen ovenschalen mogen niet in de glasbak: hetzelfde geldt voor alle soorten drinkglazen, glazen asbakken en kapotte ramen. Dat is verbazend, want op het oog ziet het er exact hetzelfde uit als bijvoorbeeld een lege wijnfles. Het verschil zit hem in de samenstelling van het glas. Een vuurvaste ovenschaal bijvoorbeeld, heeft een ander smeltpunt dan een lege wijnfles. Op die manier komen er dus stukjes niet-gesmolten glas tussen het nieuwe glas terecht bij het recyclen.

Wat betreft de drinkglazen: wijnglazen kunnen loodoxide bevatten, en dat spul mag niet in het nieuwe – gerecyclede – glas terechtkomen. Een theeglas is – hopelijk – hittebestendig en heeft dus net als de ovenschaal een hoger smeltpunt. Om verwarring te voorkomen moeten daarom álle drinkglazen bij het restafval. Mind blown!

Lees meer: 

pizzadoos

Je vette pizzadoos, hoort die nu thuis bij papier of restafval?

Zo, Domino’s is geweest, je pizza salami werk je naar binnen en vervolgens zit je met je vette en st...
Tuinieren

Snoeiafval? Dat laat je toch gewoon ophalen!

Staat jouw tuin er weer zonnig bij deze zomer? De lente is hét seizoen om je tuin een opknapbeurt te...

Meer over

Gemeente

adv.