Mag je overal in Breda as van een overledene uitstrooien?

Door Redactie indebuurt Breda 22 november 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je overal in Breda as van een overledene uitstrooien?

Veel mensen hebben wel een idee van wat zij willen na hun dood: begraven worden of gecremeerd. Sommigen willen dat hun as uitgestrooid wordt, bijvoorbeeld in het Mastbos of over de Galderse Meren. Maar mag je zomaar as uitstrooien?

Alleen met toestemming

De meeste gemeenten hebben hier regels voor opgesteld in de APV, zo ook in Breda. Zo zijn er enkele ‘verboden plekken’ als: verharde delen van de weg, gemeentelijke begraafplaatsen en crematoriumterreinen. De gemeente kan overigens voor een bepaalde tijd verbieden dat je op andere plaatsen geen as mag strooien. Als je overlast voor mensen veroorzaakt is het ook verboden om as te strooien, vrij logisch. Wil je toch op gemeentelijke grond as verstrooien? Neem dan eerst even contact op, zodat je zeker weet of het mag.

Op begraafplaatsen wel

Het kan zijn dat de overleden persoon graag door het bos liep, dan wil je de as daar misschien wel verstrooien. Je kunt dan een verzoek indienen bij de Stichting Natuurlijk Herdenken. Deze stichting van Staatsbosbeheer helpt mensen met belangstelling voor asverstrooiing in de natuur. Verder is het op de meeste begraafplaatsen van Breda wel mogelijk om een afspraak te maken om de as uit te strooien.

Lees ook:

112-800x500

Mag dat: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
parkeren

Mag dat: je werkbus voor de deur van de buren parkeren?

Regels: je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms w...
begraven

Mag dat: je huisdier begraven in je eigen tuin?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

Meer over

Gemeente

adv.