Mag dat, je huis een vrolijk kleurtje geven?

Door Annemijn Heijstek 18 april 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag jij je huis een vrolijk kleurtje geven?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leggen: ‘je moet bij het rode huis zijn’. Maar mag het zomaar, je huis in een vrolijke kleur verven? Of krijg je de gemeente op je dak? We zochten het voor je uit!

Geen felle kleuren

We stuurden de gemeente een appje (hoe handig?!) met deze vraag en kregen al snel antwoord. Of het mag? “Ja”, vertelt een medewerker van Gemeente Breda ons. “In principe kun je vergunningsvrij de kleuren van je huis (gevel, kozijnen, dakpannen etc.) wijzigen. Er moet dan sprake zijn van ‘algemeen aanvaarde’ kleuren. Felle kleuren en ongebruikelijke kleurstellingen kunnen als exces gezien worden en via de handhaving alsnog aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit worden voorgelegd.”

Vergunningplichtig

Neonroze kun je dus uit uit je hoofd zetten. Daarnaast gelden er andere regels als je binnen het beschermd stadsgezicht woont of bijvoorbeeld in een monumentaal pand, vertelt Angela: “Als een pand is gelegen binnen het beschermd stadsgezicht of bescherming heeft als rijksmonument of gemeentelijk monument kan de kleurstelling onderdeel zijn van de monumentale waarden. Zodoende is dan een kleurwijziging wel vergunningplichtig.”

Good to know! Voor je je huis een kleurtje gaat geven is het handig om even na te gaan of één van deze regels op jouw woning van toepassing zijn. Daarnaast is het ook handig om je buren vooraf in te lichten als je ooit nog dat kopje suiker wilt lenen.

Lees ook:

chipszak afval

Mag dat, je lege chipszak bij het restafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...
drankkarton oud papier

Mag dat, je drankkarton bij het oud papier gooien?

Soms weten we niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, ma...
drone regels Breda

Mag dat, met een drone boven Breda vliegen?

Drone-vliegtuigjes veroveren zo langzamerhand de wereld. Steeds meer mensen hebben er eentje thuis e...

Meer over

Gemeente

adv.