Mag dat, je fiets op de stoep zetten in Breda?

Door Annemijn Heijstek 17 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag jij je fiets op de stoep parkeren?

Je bent even op bezoek of komt zomaar iets brengen: niets zo handig als eventjes de fiets op de stoep parkeren. Maar mag dat eigenlijk wel?

Verboden?

We pakken de Algemene Plaatselijke Verordering (APV) van Breda erbij. In dit document vinden we alle wetten die de gemeenteraad heeft ingevoerd. Ook vinden we een stukje over het neerzetten van een fiets. Het is verboden op of aan de weg een fiets of een bromfiets te plaatsen of te laten staan, indien daardoor anderszins overlast wordt of kan worden veroorzaakt. Maar mag het dan ook op de stoep? Artikel 5:11 geeft (iets meer) duidelijkheid: Het is verboden om op de door het college aangewezen plaatsen op de weg een fiets of bromfiets onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan waar dit naar zijn oordeel schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de omgeving, hinder of overlast veroorzaakt, het doelmatig beheer en onderhoud van de openbare ruimte hindert of belemmert dan wel schade aan de openbare gezondheid kan veroorzaken.

Mag dat?

Mag je een fiets op de stoep parkeren? Het antwoord is nee. Rijwielen horen volgens de gemeente thuis in de fietsenrekken of fietsenstallingen. Door de hele stad staan gratis fietsenstallingen, namelijk in de Concordiastraat, in de Kraanstraat, bij het Turfschip, in de Nieuwstraat, bij de Oude Vest en in Station Breda. Zet jij je fiets (of brommer of scooter) toch op de stoep? Dan kun je hem ophalen bij het fietsdepot. Je moet wel kunnen aantonen dat de fiets van jou is (bijvoorbeeld met je aankoopbon of met een passende fietssleutel), een geldig identiteitsbewijs laten zien en per pin €25,- administratiekosten betalen. Eerder werd bekend gemaakt dat de gemeente extra gaat controleren, dus je kunt maar beter zorgen dat je je stalen ros juist parkeert.

Lees ook:

noodweer vluchtstrook

Mag dat, bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...
wensballon

Mag je in Breda een wensballon oplaten?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag je overal in Breda as van een overledene uitstrooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms wete...

Meer over

Gemeente

adv.