Mag dat: een joint opsteken op straat in Breda?

Door Jennifer da Graça 16 mei 2019

Een toeter opsteken, een jonko rollen of aan je trekken komen met een stickie: de geur van wiet is iedereen bekend. Loop bijvoorbeeld maar eens langs de Houtmarkt! Ook in het openbaar of bij festivals lijkt er soms geen gebrek aan te zijn. Mag je nu eigenlijk een joint opsteken op straat in Breda? We vroegen het aan politieteam Markdal om ons uitsluitsel te geven op deze prangende vraag!

Je las het al eerder: Breda doet misschien mee aan een experiment om wiet te legaliseren. Spannend, want zo’n test kan voor veel veranderingen zorgen. Het onderwerp riep ook een aantal vragen bij ons op. Want: als je een jointje mag kopen in de shop, mag je deze in Breda dan ook een jointje rollen op straat?

Jointje roken in het openbaar

De politie gaf ons een concreet antwoord: “Zowel soft- als harddrugs zijn bij wet verboden. Alleen voor wiet wordt een uitzondering gemaakt met betrekking tot het gedoogbeleid. Coffeeshops mogen in totaal een pond op voorraad hebben, dit wordt regelmatig gecontroleerd.”

Maar hoe zit het dan met het gebruiken van wiet? “Je mag een joint kopen bij de shop en deze daar gebruiken, maar je mag je wiet of spacecake ook meenemen naar huis en het daar nuttigen. Dat is geen probleem. Buiten – in het openbaar – is dit daarentegen wel strafbaar.”

Lekker binnen

Dus: ben je in de shop, thuis of bij vrienden? Dan kan je daar zonder al te veel zorgen genieten van je joint. In het openbaar is dit niet toegestaan. Houd het dus lekker binnen! Heb je wiet op zak, bijvoorbeeld als je van de coffeeshop naar huis gaat? Je mag een gebruikershoeveelheid van maximaal vijf gram bij je hebben. Ook dan heb je je natuurlijk wel te gedragen. Doe je iets strafbaars terwijl je een gebruikershoeveelheid op zak hebt? Dan wordt deze waarschijnlijk van je afgenomen.

Laat het ons weten!

Heb jij een prangende vraag over regeltjes, een mythe of mysterie in Breda? Laat het ons weten, dan zoeken wij het voor je uit. Stuur een mailtje naar [email protected].

Lees ook:

Breda stelt zich kandidaat voor de wietproef

Gemeente Breda meldt zich aan voor het experiment met legaal geteelde wiet, zo lezen we bij BN deSte...
Roken

Lidl stopt met roken: straks geen sigaretten meer bij de supermarkt!

Slecht nieuws voor de rokers: alle peuken verdwijnen uit de Lidl! De supermarkt gaat stoppen met de ...
claudius prinsenlaan brug

Bredaas mysterie: dit is waarom deze brug van gebroken glas is gemaakt

Je bent er vast weleens overheen gefietst of gelopen: de brug bij de Claudius Prinsenlaan. Wij bekek...

Meer over

Gemeente

adv.