Mag dat, bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Door Annemijn Heijstek 8 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Deze week: mag je bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je op de snelweg reed en het ineens onwijs hard ging regenen? Hoe hard de ruitenwissers ook heen en weer gingen, het leek niet te helpen. Soms besluiten automobilisten op de snelweg hun auto aan de kant te zetten tijdens een enorme stortbui. Rijkswaterstaat wordt op zo’n moment overspoeld met vragen.

Vluchtstrook

Volgens Rijkswaterstaat is het begrijpelijk dat automobilisten zich op de snelweg niet op hun gemak voelen als het zo hard regent, maar de vluchtstrook is volgens de wet alleen bestemd voor noodgevallen, zoals pech of als er iemand onwel wordt.

“Stilstaan op de vluchtstrook brengt ook gevaren met zich mee”, aldus Rijkswaterstaat. “Door de regen ben je slecht zichtbaar en andere weggebruikers verwachten niet dat er auto’s op de vluchtstrook stilstaan. Daarnaast kan het zijn dat er al iemand staat, bijvoorbeeld omdat hij pech heeft of omdat er iemand onwel is geworden. Ook dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren.” Rijkswaterstaat adviseert om de snelheid aan te passen, voorzichtig door te rijden en pas te stoppen op een parkeerplaats.

Rijkswaterstaat adviseert mensen om tijdens zo’n flinke bui voorzichtig door te rijden. Pas je snelheid aan en zorg dat je goed zichtbaar bent, dus doe je lichten aan. Daarnaast adviseert Rijkswaterstaat om afstand te houden en als je toch wilt stoppen, dat dan op een parkeerplaats te doen.

ANWB

De ANWB is het hier niet helemaal mee eens lezen we op het AD. “Wanneer weggebruikers door extreem weer niet meer in staat zijn hun voertuig goed te besturen – vanwege bijvoorbeeld geen zicht op de weg – is net als bij pech of onwel worden uitwijken naar de vluchtstrook de beste keuze”, zegt een woordvoerder van de wielrijdersbond.

Belangrijk is het dan wel om de alarmlichten aan te doen, zodat andere weggebruikers je kunnen zien.” Ook de Landelijke Eenheid van Nationale Politie zegt dat het eigenlijk niet mag, maar dat er niet wordt bekeurd wanneer de situatie te onveilig is om verder te rijden. Goed om te weten!

Meer mag dat:

caravan

Mag dat? Je camper of caravan voor de deur parkeren in Breda

De zomervakantie komt langzaam in zicht. Dat betekent dat de caravan weer van stal kan worden gehaal...
bankje huis Breda

Een bankje op de stoep voor je huis zetten, mag dat in Breda?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
parkeren

Mag dat: je werkbus voor de deur van de buren parkeren?

Regels: je houdt je er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te breken. Maar soms w...

adv.