Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

In 2019 stonden bijna 600 Bredase woningen leeg

Door Jennifer da Graça 25 februari 2020

De woningmarkt is nog steeds booming, ook in Breda. Soms lijkt het alsof we niet genoeg huizen hebben in onze stad om aan alle vraag te voldoen. Toch zijn een hoop woningen in Breda leeg. Heb jij enig idee hoeveel het er zijn?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht cijfers over lege woningen naar buiten. Daarin zien we dat op 1 januari 2019 zo’n 590 huizen in Breda onbewoond waren. Wat gek!

Vooral koopwoningen

Het gaat in totaal om ‘slechts’ één procent van alle woningen in onze stad. Veel koopwoningen zijn onbewoond: 250. Daarnaast zijn het 50 huurhuizen in bezit van corporaties en ook nog eens 290 woningen die op een andere manier worden verhuurd.

Meeste leegstand

In Breda valt het best mee met de leegstand. Zeker als je de cijfers vergelijkt met andere gemeentes. Loppersum (in Groningen) heeft relatief gezien de meeste huizen die niet zijn bewoond: maar liefst vier procent. In Bergen op Zoom, Steenwijkerland, Sluis en Appingedam gaat het om drie procent.

‘Administratief leeg’

Het CBS keek voor het onderzoek naar woningen die ‘administratief leeg’ zijn. Huh? Dit lezen we erover op de website van het CBS: “Van leegstand is sprake als op een adres niemand staat ingeschreven en er geen gebruiker of economische activiteit bekend is.” Bij huizen die langer dan twee jaar leegstaan, is ook gekeken naar het energieverbruik. Is dat minimaal twintig procent van het verbruik van een vergelijkbaar bewoond huis, dan wordt ervan uitgegaan dat er toch sprake is van bewoning.

Lees ook:

Gezond en super fotogeniek: op deze plekken in Breda eet je een acai bowl

Een acai-watte? Een acai bowl! Dat spreek je trouwens uit als 'assa-iee'. In 2015 kwam de trend van ...

Duizendpoot Jindi laat jou anders in het leven staan: ‘We kunnen nog zoveel bereiken’

Eén passie volgen de rest van je leven? No way! Je kan ook prima meerdere passies met elkaar combine...

Dankzij deze 5 tips wordt verhuizen in Breda een eitje

Ga je het prachtige Breda verruilen voor iets anders? Of verhuis je binnen de stad naar een andere s...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.