Patricia werkt bij Hospice Breda: ‘Er wordt hier ook heel veel gelachen’
Bang voor de dood is Patricia Klaasen (52) niet. Dat komt vooral door haar beroep: ze werkt bij Hospice Breda…
Als een naaste overlijdt, komt er veel op je af. Naast het verdriet en de rouw moet je een hoop regelen in Breda. Grote kans dat je door alle indrukken niet exact weet wat je moet doen. Hier zie je een overzicht.
Goed om te weten: in dit artikel gebruiken we de term ‘naaste’. Dit kan een gezinslid zijn of een partner met wie je samenwoont. Wil je de situatie weten voor iemand buiten je gezin of partner? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of en zo ja, wat jij kan regelen.
Als een naaste overlijdt, moet je aangifte van overlijden doen bij je gemeente. Sommige uitvaartondernemers doen dit namens jou, maar zijn het niet verplicht. Je kunt het in Breda zelf regelen bij de gemeente.
Als je zelf aangifte doet van overlijden, maak je in Breda een afspraak bij de gemeente. Je neemt een geldig identiteitsbewijs en de overlijdensverklaring van een arts of lijkschouwer mee. Op de website van de gemeente vind je meer informatie.
Goed om te weten: de aangifte van overlijden moet voor de uitvaart of binnen zes werkdagen na het overlijden gedaan zijn.
Om aangifte van overlijden te kunnen doen, heb je een verklaring van een arts nodig. Deze krijg je vrijwel altijd van de behandelend arts, die ook het overlijden heeft bevestigd. Dit kan een arts van Amphia zijn, maar ook een huisarts. Is een naaste plotseling thuis overleden? Dan moet er dus een huisarts langskomen.
Zodra je aangifte van overlijden door gemeente Breda is bevestigd, maakt de gemeente een akte van overlijden. Het is verstandig om deze akte op te vragen, want deze heb je later nodig.
Bron: Rijksoverheid.
In Breda ben je vrij om zelf een uitvaart voor je naaste te organiseren. Een uitvaartorganisatie kan de werkzaamheden van je overnemen.
De overheid heeft een termijn gesteld aan begraven en cremeren; dit mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden zijn en niet later dan zes werkdagen. Wil je buiten dat termijn je naaste begraven of cremeren? Dan heb je toestemming van de burgemeester nodig.
In Breda zijn meerdere begraafplaatsen. Een groot deel van deze gebieden is in beheer van Zuylen Begraafplaatsen. Voor meer informatie kun je deze website bezoeken.
De meeste crematies vinden bij het crematorium van Zuylen aan de Tuinzigtlaan plaats. Hier vind je meer informatie over dit onderwerp.
Het overlijden van een naaste kan invloed hebben op je woonsituatie. Daar lees je hier meer over.
Heb je een huurwoning en stond die op naam van de overleden naaste? Dan mag je er gewoon blijven wonen, maar moet je de huurwoning wel op jouw naam zetten. Dit doe je bij de verhuurder. Staat de woning op jullie beide namen of op jouw naam? Dan hoef je niets te doen. Het huurcontract loopt gewoon door onder dezelfde voorwaarden.
Heb je een koopwoning in Breda en staat die op naam van jou en je overleden naaste? Dan moet je het overlijden melden bij de hypotheekverstrekker. Je hypotheek loopt gewoon door. Er zijn vervolgens drie verschillende situaties:
Bron: Rijksoverheid.
Een sportabonnement van Basic Fit of bij de lokale tennisclub; die moeten stopgezet worden. Veel organisaties vragen hierbij om een kopie van de akte van overlijden, die je van de gemeente hebt gekregen.
Naast de abonnementen is het ook belangrijk om de eigen bankrekening stop te zetten na het overlijden van je naaste. De meeste banken in Breda hebben hier een speciale afdeling voor. Neem hiervoor contact op met de bank.
Bron: Rijksoverheid.
Het overlijden van je naaste kan invloed hebben op de verzekering, zowel op die van jou als de naaste. Het overlijden wordt niet automatisch doorgegeven aan de verzekeraar. Vaak heb je voor het opzeggen een kopie van de akte van overlijden nodig.
Goed om te weten: gemeente Breda geeft wél het overlijden door bij de zorgverzekeraar. Die stopt dus automatisch.
Bron: Rijksoverheid.
Wil jij de voormalige auto van een naaste overnemen en heb je hier recht op doordat je het voertuig erft? Dan is het belangrijk dat je het kenteken laat overschrijven op jouw naam. Dit doe je via de RDW en kan via deze link. Let op: je moet binnen vijf weken na het overlijden het kenteken overschrijven.
Bron: Rijksoverheid.
Het paspoort of de identiteitskaart van je naaste moet je na het overlijden inleveren. Dit doe je bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Breda. Er is geen wettelijk termijn wanneer je dit inlevert, omdat je voor het stopzetten van abonnementen soms een kopie van een paspoort moet meesturen.
Bron: Rijksoverheid.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Breda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Breda.
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper