Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Houdoe en bedankt: steeds meer mensen gaan weg uit Breda

Door Jennifer da Graça 12 januari 2020

In de eerste zes maanden van 2019 pakten 864.000 Nederlanders verhuisdozen in en uit. Dat zijn er ongeveer evenveel als in het eerste halfjaar van 2018, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar hoeveel mensen verhuisden van en naar Breda?

In een op de drie gemeenten verhuisden het eerste halfjaar van 2019 meer mensen naar een andere gemeente dan er kwamen wonen. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat het inwonertal daalt, want mensen die vanuit het buitenland hier komen wonen, of juist naar het buitenland zijn vertrokken, zijn niet meegeteld. Ook geboorte en sterfte is niet meegenomen in deze cijfers.

Half miljoen verhuizingen

Van de tien grootste gemeenten kwamen alleen in Nijmegen, Utrecht en Almere meer mensen wonen dan dat er vertrokken. Vooral in middelgrote en kleinere steden werden flink meer verhuisdozen uit- dan ingepakt. In totaal wisselden ruim een half miljoen Nederlanders binnen hun eigen gemeente van woning.

Verhuiswens

Volgens het CBS verhuisden het laatste halfjaar vooral meer samenwonenden, dan ongetrouwde stellen. In eerdere jaren daalde het aantal verhuizers in deze groep nog. Gezinnen met kinderen wisselen sinds 2017 minder vaak van woning. Eerder dit jaar concludeerde het CBS dat ongeveer een op de drie Nederlanders binnen twee jaar wil verhuizen. In de regio Amsterdam, Den Haag en Groningen is de groep mensen met een ‘verhuiswens’ relatief het grootst.

Hoeveel mensen verhuizen er in Breda?

De eerste helft van 2019 verhuisden er 3.489 mensen naar Breda. 3.855 mensen gingen juist weg uit onze stad. Ter vergelijking: in 2018 verhuisden in de eerste helft van het jaar 3.630 mensen naar Breda en een halfjaar later waren dat er 4.154. De hoeveelheid mensen die onze stad in 2018 verlieten, was in de eerste helft 3.767 mensen, zes maanden later pakten nog eens 4.424 mensen hun biezen.

Kijk hier hoe het in de rest van Nederland zit: 

Lees ook:

binnenkijken bij joost en indy

Binnenkijken bij Indy en Joost: ‘Deze straat leeft veel meer dan waar we eerst woonden’

Hé, een oude bekende! We waren al eerder op bezoek bij Indy (29) en haar vriend Joost (27). Toen woo...
bn'ers breda

Deze BN’ers komen in 2020 naar Breda

Yes, 2020 wordt weer een heel fijn jaar om bekende Nederlanders in onze stad te spotten. Er komen na...
Kijkshop

Weet je nog? 5 x ketens die vroeger een vestiging in Breda hadden

We hebben in Breda veel leuke unieke winkels, maar ook aardig wat ketens. In de loop der jaren hebbe...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.