Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een groener Breda: gemeente start proef met groene muren in de Nieuwe Mark

Door Daphne Geelink 7 april 2020

De gemeente wil de muren en kades van de Nieuwe Mark vergroenen met bomen, planten en mossen. Daarom wordt vanaf maandag 20 april op twee plekken getest met proefpanelen die in het water hangen. Zo wordt gezocht naar een optimaal ecosysteem.

De proef vind je in het laatste deel van de Nieuwe Mark. Op de hoek van de Nieuweweg, bij de Waterstraat en Markendaalseweg komen aan beide kanten panelen te hangen. Een begroeide kademuur zorgt voor een mooi beeld, maar brengt ook een rijk en gevarieerd dierenleven met zich mee. Straks, als je over rivier de Mark vaart of over de kades loopt, kun jij die natuur beleven. Zo komen er plekken die als broedruimtes voor vogels dienen en onder water worden schuilplaatsen voor vissen gemaakt.

Drie jaar onderzoek

Acht organisaties onderzoeken de komende drie jaar welke omstandigheden nodig zijn om tussen de stenen, op de kades en onder water een rijk planten- en dierenleven te creëren. Dit project heet GreenQuays. De gemeente is de projectleider en de Technische Universiteit Delft controleert de constructie van de proefopstelling. Daarnaast houden Natuurplein de Baronie, RAVON, Wageningen Universiteit, Boomkwekerij Gebroeders Van den Berk en Brabantse Delta zich ook bezig met het project. BLASt zorgt ervoor dat omwonenden en betrokken Bredanaars kunnen meedenken over de vergroening van de stad.

Lees ook:

Nieuwe Mark

Dit is het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Mark

Het voorlopig ontwerp van de Nieuwe Mark is af! Over een aantal jaar heeft de binnenstad een heel an...

Niezen door hooikoorts of corona: dit adviseert het RIVM aan Bredanaars met klachten

Het zachte lenteweer is niet bij elke Bredanaar welkom. Door de hogere temperaturen komen er veel po...

Na maandag blijven alle luchtalarmen in Breda twee maanden stil (en dit is waarom)

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks in Breda om 12.00 uur het luchtalarm. Zoa...

Meer over

Gemeente

adv.