Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een basisschool zoeken in Breda: inschrijven, wachtlijsten en meer

Door Daphne Geelink 17 november 2019

Als kersverse vader of moeder geniet je elke dag met volle teugen van je kindje. Maar voor je het weet moet hij of zij alweer naar school! Wanneer is dat precies? Hoe vind je een basisschool in Breda? Zijn er wachtlijsten? En wat kost het? Zo. Veel. Vragen! Wij zetten alle info op een rijtje.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Basisscholen in Breda

In Breda zijn zo’n veertig basisscholen, verdeeld over alle wijken en buurten van de stad. Van deze scholen zijn er vier openbaar, drie protestant christelijk en 27 katholiek. Er zijn ook nog scholen met bijzonder onderwijs, hieronder vallen bijvoorbeeld tweetalige en islamitische scholen. Ook hebben we in Breda een montessorischool.

basisscholen
Foto: Google Maps

Wat voor onderwijsmethode kies je?

Welke methode past volgens jouw gevoel het best bij je kind? Da’s ook niet geheel onbelangrijk! In Breda is er een montessorischool, een vrije school, maar een school die volgens het jenaplan werkt. Meer weten over de verschillende onderwijssystemen? Klik dan hier.

Speciale aandacht

Misschien is jouw kind een langzamere leerling of juist een snellere leerling. Het is ook mogelijk dat hij of zij leerproblemen of gedragsstoornissen heeft. Dat weet je nu misschien nog niet, maar ga nu alvast na of de school in zo’n geval oplossingen heeft.

Feestelijkheden bij basisschool De Springplank. Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Wanneer moet je kind naar school?

Ieder kind in Nederland is leerplichtig wanneer het een leeftijd van 5 jaar heeft. Je kind moet naar school op de eerste dag van de nieuwe maand na de vijfde verjaardag. Bijvoorbeeld: als je zoon of dochter in september 5 jaar wordt, moet hij of zij op 1 oktober voor het eerst naar school.

Liever eerder beginnen? Dat kan. Je kind kan namelijk al vanaf 3 jaar en 10 maanden een paar dagen op school meelopen om alvast te wennen. En als hij of zij 4 jaar wordt, kan je kind al volledig naar school.

basisschool
Basisschool ter illustratie. Foto: ANP

Wanneer schrijf je je kind in?

Je hoort weleens verhalen dat je je kind(eren) zo snel mogelijk moet inschrijven: dit valt mee. Je kunt je kind namelijk pas bij een basisschool inschrijven als ze 3 jaar zijn geworden. Hierna heeft de school zes weken de tijd om te reageren. De school beslist of je kind wordt toegelaten en laat dat schriftelijk weten.

Wachtlijsten en loting

Zijn er wachtlijsten bij basisscholen? Ja, maar daar zijn geen exacte cijfers van. Sommige basisscholen in Breda hebben een wachtlijst, anderen niet. Weer andere scholen werken via een loting. Vaak is het gewoon: wie het eerst komt, het eerst maalt. Dus verdiep je in verschillende basisscholen en schrijf je kind in zodra hij of zij 3 jaar oud is.

Wijkgebonden scholen

In sommige gemeenten in Nederland werken ze met wijkgebonden scholen. Dat wil zeggen dat je kind naar een school moet in een bepaalde straal van waar je woont – of in dezelfde wijk. In Breda geldt dit niet. Als jij bijvoorbeeld in Hoge Vucht woont, hoeft je kind niet per se naar een basisschool in die wijk. Maar goed, dat is natuurlijk wél praktisch!

Wat kost de basisschool?

Goed nieuws: de overheid betaalt de kosten voor het basisonderwijs van jouw kind, inclusief alle materialen zoals boeken. Gelukkig maar, want een jaartje basisschool kost al gauw zo’n €5.000,- per kind!

Vrijwillige ouderbijdrage

Sinterklaas- en kerstfeestjes, schoolreisjes, sportdagen, schooltuintjes: het hoort er allemaal bij op school. Om de kosten voor dit soort extra activiteiten te dekken, wordt op iedere school een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd. Dit verschilt per school.

Foto ter illustratie. Foto: ANP

BSO

Buitenschoolse opvang (BSO), soms ook naschoolse opvang genoemd, is een verzamelnaam van alle professionele kinderopvang die geregeld wordt voor schoolgaande kinderen buiten de schooltijden.

Wettelijk verplicht

Je kind wordt opgevangen in een groep van maximaal 30 kinderen. Basisscholen zijn sinds 2007 wettelijk verplicht zich in te spannen om buitenschoolse opvang tussen 7.30 uur en 18.30 uur aan te bieden op doordeweekse dagen. Basisscholen maken afspraken met instellingen voor kinderopvang, sportverenigingen of bijvoorbeeld scouting. Op kinderopvangkaart.nl kun je zien welke kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en gastouderbureaus er in jouw buurt zijn.

Kosten

Het maximale uurtarief voor buitenschoolse opvang is €6,89 per uur (2019). Werken jij en je partner? Of ben je een alleenstaande ouder die werkt of een opleiding volgt? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Meer info kun je vinden op toeslagen.nl.

Foto: ANP

Waar moet je nog meer op letten?

Zo! Je hebt eindelijk uitgevogeld waar je jouw kind misschien naar school wil brengen. Je lijstje met favorieten is klaar. Dan zijn er ook nog een paar aandachtspunten die je wellicht belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet het schoolplein eruit? Zijn er speeltoestellen en is er voldoende groen?
  • Hoe is het overblijven geregeld?
  • Wat voor uitjes organiseert de school?
  • Wat is de reistijd?
  • Hoe hoog is de vrijwillige bijdrage?
Foto: ANP

Lees ook:

Stilleven Breda koffietentjes breda

Dit zijn de allerleukste koffietentjes volgens Bredase locals

Een goede kop koffie gaat er altijd wel in, toch? Maar waar in Breda drink je nu het allerfijnst je ...
schoolvakanties 2019 - 2020 breda

Handig om te weten: op deze data vallen de schoolvakanties in Breda in 2019 – 2020

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke ...
chris rutten

Dit deden de oud-burgemeesters van Breda na hun burgemeesterschap

Paul Depla is sinds 2015 burgemeester van Breda en inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de s...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente

adv.