Van zorgtoeslag tot geboorteaangifte: dit moet er voor een pasgeboren Bredanaar geregeld worden

Er worden ieder jaar heel wat nieuwe Bredanaars geboren. Groeit jouw gezin ook? Gefeliciteerd! Voor jou als (nieuwe) ouder breekt een bijzondere periode aan vol verwondering, liefde en… zaken regelen. Lees hier wat je allemaal moet doen.

In dit artikel lees je wat je regelt ná de geboorte van je kind. Ook voor het zover is, moet je al een aantal dingen geregeld hebben. Daarover lees je hier meer.

Aangifte en erkennen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar gemeente Breda moet natuurlijk weten er een nieuwe Bredanaar is. Daarom moet je binnen drie dagen na de bevalling aangifte doen van de geboorte van de baby. Is dit niet mogelijk doordat het weekend of een feestdag is, dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste twee werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen. Je kunt hiervoor terecht bij het stadskantoor van de Gemeente Breda. Na de aangifte krijgt jouw kind een burgerservicenummer.

Digitaal vanuit het Amphia Ziekenhuis

Ben je in het ziekenhuis bevallen? Dan hoef je misschien niet naar het gemeentehuis om aangifte te doen. In sommige ziekenhuizen kun je dit digitaal regelen. In Amphia Ziekenhuis is dat ook mogelijk.

Kind erkennen

Tijdens de aangifte van je kind kun je het ook meteen laten erkennen. Dat hoef je als biologische moeder niet te doen, maar jouw partner moet dat in sommige situaties wel. Door erkenning wordt jouw partner (de vader of duomoeder) juridisch ouder van het kind. Dit betekent dat diegene financieel voor het kind moet zorgen. Denk aan het betalen voor zijn levensonderhoud en scholing. Niet geheel onbelangrijk dus!

Namen kiezen

Tijdens de aangifte van je kindje geef je ook de naam door. Maar pas op: er zijn wat regels aan verbonden.

Voornaam kiezen

Het klinkt voor de hand liggend, maar voornamen mogen niet ongepast zijn. Gemeente Breda mag daarom een naam afwijzen. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld scheldwoorden, bespottelijke namen of een naam die bestaat uit veel namen. Heb je nog wat inspiratie nodig? Deze namen waren het afgelopen jaar het populairst in Breda.

Achternaam kiezen

Als geboortemoeder kies je bij het eerste kind voor jouw achternaam of de achternaam van jouw partner. Een belangrijke keuze, want alle andere kinderen krijgen automatisch diezelfde achternaam.

Gezondheid

Het takenlijstje is nog niet helemaal af, want ook rondom de gezondheid moet je het een en ander regelen.

Hielprik

Een week na de geboorte van je kind kan hij of zij een hielprik krijgen. Dat gebeurt thuis of in het Amphia Ziekenhuis als je daar nog ligt. Deelname aan de hielprik is vrijwillig en gratis. De hielprik moet uitwijzen of jouw baby een ernstige, maar behandelbare aandoening heeft. Een ziekte die door de hielprik opgemerkt kan worden, is bijvoorbeeld sikkelcelziekte.

Gehoortest

Deze test wordt door iemand van het consultatiebureau afgenomen. Ook de gehoortest is vrijwillig en gratis. Een apparaat meet of jouw baby genoeg hoort om te kunnen leren praten. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. In Breda wordt de gehoorscreening in combinatie met de hielprik afgenomen.

Bezoek consultatiebureau

Na de geboorteaangifte geeft de gemeente de gegevens van jouw baby door aan het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of aan het consultatiebureau Jong JGZ op verschillende locaties in Breda Noordoost / Noorderlicht, Breda Noordwest / Haagse Beemden, Breda Zuidoost / Hooghout en Breda Zuidwest / Huis van den Heuvel. Daar volgen de artsen en verpleegkundigen jouw kind vanaf de geboorte tot de kleutertijd, en kijken ze naar de gezondheid, groei en ontwikkeling. Daarnaast geven ze advies over de opvoeding en verzorging. Ook kan jouw kind er de inentingen volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen.

Geldzaken

Wat onlosmakelijk verbonden is aan de geboorte van een kind: geldzaken. Het geld vliegt eruit aan schattige pakjes, hydrofiele doeken en rompertjes, maar je ontvangt ook geld voor je kind. Hoe dat zit, lees je hier.

Kinderbijslag

Na de aangifte van de geboorte geeft gemeente Breda de aangifte door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Binnen drie tot zes weken ontvang je bericht van de SVB. In 2022 krijg je 249,31 euro per kwartaal voor een kind tussen de 0 en 5 jaar. Kinderbijslag krijg je tot 18 jaar, na 5 jaar en 12 jaar krijg je een hoger bedrag.

Zorgverzekering

Na de geboorte is het slim om jouw baby zo snel mogelijk aan te melden bij een zorgverzekeraar. Dat kan bij de zorgverzekeraar van de ouder met de meest uitgebreide zorgdekking. Maar het mag ook bij de andere ouder zijn. Je kunt ook een polis voor jouw baby afsluiten bij een andere zorgverzekeraar. Je betaalt geen zorgpremie of eigen risico voor kinderen onder de 18 jaar.

Zo’n zorgverzekering is verplicht en zeker niet overbodig, want als ze later in de klimtoestellen van Monkeytown Breda klauteren, zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje.

Newbornshoot

Veel ouders zijn smoorverliefd op hun kleine. Jij ook? Dan kun je een newbornshoot regelen. De term zegt het al: hierbij worden foto’s gemaakt van de kleine Bredanaar en van jou als ouder. In Breda kun je onder andere een newbornshoot boeken bij onder andere Shoots and More, Mea Fotografie en Memories Captured.

Postnatale yoga

Na een paar weken vinden (nieuwe) moeders het misschien wel fijn om weer even de deur uit te gaan. Je kunt bijvoorbeeld postnatale yoga doen. Dat is niet alleen ontspannend, maar ook goed voor je lichaam. Bij postnatale yoga versterk je je bekkenbodem en schouderopeners. In Breda kun je onder andere lessen volgen bij Mama Glow, Wonderbaarlijk en Iyengar Yoga Centrum.

Bredase initiatieven gezocht!

Voor nieuwe ouders verandert er veel. Zoveel, dat het soms wat overweldigend kan zijn. Daarom zijn we op zoek naar Bredanaars die zich inzetten voor nieuwe of jonge ouders. Ken jij bijvoorbeeld een postpartum doula, een Bredase organisatie die spullen doneert aan jonge ouders of weet jij een andere bijzondere Bredanaar die zich inzet voor deze doelgroep? Laat het weten via [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Heerlijk wonen in Breda: dit cijfer geven Bredanaars aan onze stad”

Heerlijk wonen in Breda: dit cijfer geven Bredanaars aan onze stad

Ga naar “Zieke iepen in Breda: dit doet de gemeente ertegen”

Zieke iepen in Breda: dit doet de gemeente ertegen

Ga naar “7 x tips om te besparen in Breda”

7 x tips om te besparen in Breda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95”

Outdoor LED kerstboom van € 29,95 voor € 29,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Regendouche XXL van € 39,95 voor € 39,95”

Regendouche XXL van € 39,95 voor € 39,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Teddy dierenpoef van € 9,99 voor € 9,99”

Teddy dierenpoef van € 9,99 voor € 9,99

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Thuiswerk Medewerker GGD”

Thuiswerk Medewerker GGD

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “GGD Administratief Medewerker”

GGD Administratief Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Online Marketeer”

Online Marketeer

 • RAAAK Personeel
 • Fulltime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening”

(Juridisch) Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Oktoberfestival Breda XL”

Oktoberfestival Breda XL

 • 22 oktober 2022
Ga naar “The Underground Soul Train – Live in Concert”

The Underground Soul Train – Live in Concert

 • MEZZ
 • 1 oktober 2022
Ga naar “De Grote Groene Doe Markt”

De Grote Groene Doe Markt

 • 9 oktober 2022
Ga naar “Mart Hoogkamer in Chassé”

Mart Hoogkamer in Chassé

 • 13 oktober 2022