Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit kost een graf op de begraafplaatsen in Breda

Door Daphne Geelink 26 mei 2019

Het is dit weekend het ‘Weekend van de Begraafplaats’. De initiatiefnemers hiervan stellen dat de Nederlandse begraafplaatsen het niet altijd makkelijk hebben. Het aantal begrafenissen neemt af, maar hoe komt dat? Ligt dit aan de prijs? Wij doken in de kosten van een graf op begraafplaatsen in Breda.

Uit cijfers van Monuta blijkt dat er enorme verschillen zijn in grafkosten per begraafplaats. Wist je dat we de duurste begraafplaats van heel Nederland hebben? Voor een plekje bij Oud Ginneken aan de Duivelsbruglaan betaal je maar liefst €9.991,-. Nog eventjes sparen dus!

Algemeen graf of eigen graf

Er zijn verschillende soorten graven. Zo kun je kiezen voor een algemeen graf, maar ook voor een eigen graf. In een algemeen graf liggen drie of vier personen bij elkaar. Deze personen hoeven geen familie van elkaar te zijn. Tussen de overledenen zit een laag zand van ongeveer 50 centimeter. Ze worden begraven op volgorde van overlijden. Na tien jaar kan het graf worden geruimd.

Met een eigen graf, ook wel huurgraf of familiegraf genoemd, bepaalt de rechthebbende wie in het graf komen te liggen. Meestal zijn dit twee of drie personen. De huurperiode is meestal twintig jaar, met de mogelijkheid dit later te verlengen. Ook komen perioden van 25, 30, 40 of meer jaren voor.

Een graf in Breda

Monuta onderzocht de grafkosten bij 1685 begraafplaatsen (algemeen, gemeentelijk en kerkelijk) in Nederland. In de zoektool hieronder vind je een overzicht van de kosten per begraafplaats in Breda. Daarbij zijn de kosten voor de grafrechten en de begraafkosten in kaart gebracht. Die zijn beiden nodig om een graf te kunnen krijgen in Nederland. We zien dat in Breda de grafkosten variëren van €1.263,- en €9.991,-.

Lees ook:

Zuylen

Dennis is uitvaartverzorger bij Zuylen: ‘Gaat niet bestaat niet’

Het is een heftige baan: uitvaartverzorger. Dennis Vrolijk doet het vol overgave bij Zuylen. "Een af...
Bredase kist

Uit liefde voor je stad: begraven worden in de Bredase kist

Het is onlosmakelijk met het leven verbonden: de dood. En hoewel we de dood niet kunnen tegenhouden,...

Meer over

Gemeente

adv.