Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Breda is een regenbooggemeente, maar wat betekent het?

Door Carin van der Meij 31 juli 2020

Breda is een van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogsteden – in Nederland. Leuk feitje, maar wat houdt dit precies in? Dat lees je in dit artikel.

Kort samengevat: een regenbooggemeente is een gemeente die zich actief inzet voor de acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI’s).

Regenbooggemeente

Van de 75 gemeenten hebben er 54 – waaronder Breda – met de minister van onderwijs een intentieverklaring getekend. Met het zetten van deze handtekening geven gemeenten aan zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBTI’s in eigen stad. Hiermee willen ze problemen als discriminatie op de woningmarkt, intimidatie en geweld tegengaan. Deze gemeenten krijgen hiervoor subsidie van de overheid.

Hoe zit het met de overige gemeenten? Die zijn op eigen houtje een regenbooggemeente geworden. Vaak is dit op initiatief vanuit de gemeenteraad of inwoners zelf. Deze gemeenten hebben een ‘LHBTI-beleid’ ontwikkeld, waarin staat hoe zij zorgen voor meer acceptatie voor LHBTI’s in de stad. Na het aannemen van een motie hebben zij zichzelf uitgeroepen tot regenbooggemeente

Breda

In Breda is iedereen welkom en iedere stadsgenoot mag zijn wie die wil zijn. Het hele jaar door. Zo werden tijdens Coming Out Day 2019  verschillende activiteiten georganiseerd in de stad om de acceptatie van LHBTI’ers te vergroten. Miriam Haagh, wethouder gezondheid, zei toen: “Ik kijk uit naar de dag waarop het niet meer nodig is om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn, op wie je ook verliefd bent, van wie je houdt of wie je ook wil zijn.”

Daarnaast heeft onze stad al even een regenboogzebrapad in Park Valkenberg. Het is geen officieel zebrapad, maar het ligt er om bezoekers na te laten denken over de acceptatie van LHBTI’ers. Jij hebt hier vast weleens overheen gelopen!

Lees ook:

Hé! De binnenstad van Breda krijgt twee nieuwe straatnamen

Tussen de Markendaalseweg en het voormalige Seeligterrein komen nieuwbouwwoningen en commerciële rui...
houtmarkt brandfield breda

De Houtmarkt is binnenkort vol: deze winkels komen naar Breda

Het heeft even geduurd, maar alle panden in de vernieuwde Houtmarktpassage zijn nu bezet. Webshop FO...
jasper de jongh

Gespot op de buis! 7 x deze Bredanaars kwamen op televisie

Wij hebben in de Parel van het Zuiden best veel BB’ers, oftewel ‘Bekende Bredanaars’, die op de beel...

Meer over

Gemeente

adv.