Afschaffing hondenbelasting: zo zit het Breda

Door Annemijn Heijstek 5 april 2019

Steeds meer gemeenten schaffen de verplichte belasting voor honden af. In 2019 zijn er maar liefst dertig steden mee gestopt. In 201 van de 355 gemeenten wordt de belasting nog wél geheven. Hoe zit dat in Breda?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hier betalen we nog steeds belasting voor onze viervoeters. Het is zelfs een stukje duurder geworden in Breda. In 2019 betaal je €104,55 per jaar voor jouw hond. Dat is een stijging van 2% ten opzichte van vorig jaar. Heb je er niet één, maar meerdere? Dan betaal je per elke volgende hond maar liefst €175,95. Ka-ching!

Boven het gemiddelde

Het gemiddelde bedrag in gemeenten die nog wel aan hondenbelasting doen is €76,-. Daar zitten we dus boven in Breda. De tarieven lopen overigens behoorlijk uiteen in Nederland. In Groningen ben je het meest de klos, want daar betaal je €124,80 voor hond nummer één. In het Noord-Hollandse Koggenland is de hondenheffing met slechts €15,40 per jaar het laagst.

Waar gaat het naartoe?

In principe gaat de opbrengst van de hondenbelasting naar de algemene middelen. Gemeenten mogen dit dus vrij besteden. Je kunt daarbij denken aan de aanschaf van poepzuigers, het aanleggen en onderhouden van hondenuitlaatplaatsen en het plaatsen van bordjes met daarop ‘Verboden voor honden’ bij speelplaatsen. Kort gezegd gaat het geld naar het beperken van hondenoverlast in Breda.

Nieuwe hond

Heb je net een nieuw hondenvriendje in huis? Zorg er dan voor dat je dit meldt bij de Belastingsamenwerking West-Brabant Je moet dit binnen 14 dagen doen. Ook als je net naar Breda bent verhuisd, moet je je hond aanmelden. Vervolgens krijg je een belastingaanslag. Geen zorgen: je hoeft dan niet voor het hele jaar belasting te betalen, maar de gemeente berekent het bedrag voor de resterende tijd van het jaar. Heb je geen hond meer? Meld dit dan opnieuw bij de Belastingsamenwerking West-Brabant, anders krijg je volgend jaar gewoon weer een aanslag.

Uitzonderingen

Niet voor alle honden moet je belasting betalen. Dit zijn de uitzonderingen:

  • Blindengeleidehonden
  • Honden in een asiel
  • Jonge honden tot 3 maanden oud die bij hun moeder blijven
  • Honden die door een stichting, vereniging of bedrijf als gehandicaptenhond aan een gehandicapte ter beschikking zijn gesteld of die in opleiding zijn bij een gastgezin
  • Gecertificeerde politiehonden voor een ambtenaar van de politie, als deze wordt ingezet bij opsporingsdiensten

Lees ook:

Sissy-Boy

Sissy-Boy vraagt uitstel van betaling aan

Oh no, toch niet nóg een winkel die Breda gaat verlaten? Winkelketen Sissy-Boy heeft uitstel van bet...
Tommie Jansen

Bredase Tommie is in de race voor de titel ‘Beste kapper van Nederland’

De beste kapper van Nederland? Die komt uit Breda! De klanten van Tommie Jansen (31) weten dit al la...
instagram

7 x Bredase zaken die het goed doen op Instagram

Instagram is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om een doelgroep te bereiken ...

adv.