Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Breda

Door Jennifer da Graça 8 juli 2019

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Die harige dingen zitten óveral dit jaar! Hier lees je alle belangrijke dingen die je moet weten over de eikenprocessierups in Breda.

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de eikenprocessierups?

Foto: ANP

Eerst even een lesje biologie. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Hoe herken ik een ‘besmette’ boom?

Foto: ANP

Op besmette bomen zie je de rupsen vaak door elkaar krioelen. Jonge rupsen hebben een oranje kleur en later verandert de kleur in grijsgrauw. Ze maken grote nesten in eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van de boom. Die nesten hebben wel wat weg van spinnenwebben door het witte draadachtig materiaal. Vaak zit er een rood-wit lint om een boom heen, als er processierupsen zitten. Zie je zo’n lint, dan weet je dat je extra goed moet opletten.

Wat moet ik doen als ik zelf een nest zie?

Grace And Mamrie GIF by This Might Get - Find & Share on GIPHY

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom heeft nog geen rood-wit lint, dan stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en probeer ze NIET zelf te bestrijden.

Waar zitten ze vooral in Breda?

Boom processierups nest
Zo ziet een nest van de processierups eruit. Foto: ANP

Overal waar eikenbomen staan. De rupsen zijn massaal opgedoken en zitten in zowat álle eikenbomen in Breda. Vooral in parken en bossen. Maar als er bij jou in de wijk een eik staat, dan is de kans groot dat je ze daar óók aantreft. We kunnen beter de vraag stellen: waar zitten ze níet?

Bij de Galderse Meren werden veel rupsen gespot en waarschuwde de gemeente iedereen om er een weekend lang niet heen te gaan. Na dat weekend checkten wij hoe het er voor stond.

Wat doet de gemeente Breda eraan?

Jeukende rode bultjes, kriebelende keel en opgezwollen ogen. Misschien heb jij dit jaar al last gehad van de…

Posted by Gemeente Breda on Thursday, 16 May 2019

De gemeente is druk bezig om rupsen te voorkomen én te bestrijden. Dat voorkomen wordt gedaan door een heleboel mezenkastjes op te hangen, zodat de natuurlijke vijand van de rups goed vertegenwoordigd is. Attack!

Hoe kom ik van mijn jeuk en bultjes af?

processierups-pixabay-800x500
De processierups is massaal aanwezig in Helmond. Foto: Pixabay

Ben jij ook ‘gepakt’ door de processierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

De grote vraag: hoe kom je van de klachten af? Dat lees je hier:

processierups (2)

Jeuk en bultjes door de processierups? Zo kom je van je klachten af

We schreven er al eerder een artikel over: de processierups is in groten getale terug in onze stad. ...

Lees ook:

processierups breda

Waar zijn we wél veilig? Processierups gespot in heel Breda

Heb jij ook opeens zo'n jeuk? De processierups is opgedoken in Breda! De beestjes hebben zich massaa...

Lekker binnengluren: zo ziet deze Bredase woonboot er vanbinnen uit

Herken jij dit plekje in Breda op deze foto uit 1983?

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.