Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wil je (w)eten: 5 x bijzondere Bredase weetjes over friet

Door Daphne Geelink 26 september 2020

Wist je dat Breda een echte frietstad is? Zo stond de allereerste frietkraam in de Parel van het Zuiden. Geen wonder dat onze stad prominent aan bod komt in De Frietkraam, het laatste boek van frietdeskundige (droombaan, right?) Ubel Zuiderveld. Hij deelt vijf leuke weetjes met ons.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Eerste frietkraam in Breda

Foto ter illustratie: Stadsarchief Breda, BN DeStem, Johan van Gurp

In 1868 verkoopt een Belgische kraam bij het stadhuis van Breda wafels én friet. Dit bleek uit een oude krantenadvertentie. Oudere voorbeelden van frietkramen in ons land zijn (tot nu toe) niet bekend. “Amsterdam zegt dat daar al in 1846 friet is verkocht. Maar overtuigend bewijs ontbreekt: er is namelijk in de oude advertentie sprake van ‘gebraden aardappelen, niet van friet”, aldus Ubel. 1-0 voor Breda 😉

Het beroemdste frietkot van Nederland?

frituur christ
Foto: indebuurt Breda

Volgens het boek van Ubel mag je Frituur Christ toch wel het beroemdste frietkot van Nederland noemen. Het is niet de oudste frietzaak die er bestaat, dat is waarschijnlijk Reitz in Maastricht (anno 1909). Toch komt Frituur Christ aardig in de buurt: hier komen Bredanaars al sinds 1936 voor de goudgele gefrituurde aardappeltjes. “Nog 16 jaar; dan bestaat Christ honderd jaar en krijgt het vast en zeker het predikaat Koninklijk”, laat Ubel weten.

Nóg een oude frietzaak

Cafetaria de Toren. Foto: indebuurt Breda

Christ is niet de enige Bredase frietzaak die al heel wat jaren in de Parel van het Zuiden zit. Ook Cafetaria de Toren startte in 1936. De zaak begon als automatiek waarbij tot 1999 de familie Emans aan het roer stond. Daarna namen nieuwe ondernemers Cafetaria de Toren over. Nu is Bas van de Ven de eigenaar en is het een populair adresje voor friet!

Ook Cafetaria Schraven behoort tot een van de oudste snackbars van Breda. We hebben heel wat klassiekers in onze stad dus!

Enige frietburgemeester

ed nijpels
Ed Nijpels tijdens Oude Stijl Jazz. Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Dat Breda een echte frietstad is, weten we nu. Maar er is meer! Wist je dat onze stad de enige is die ooit een frietburgemeester had? Dat was Ed Nijpels: Breda’s burgervader van 1990 tot 1995. Hij kwam graag bij Frituur Christ en is de enige Nederlandse burgemeester die zelfs een boekje schreef over… friet!

De Fer

Foto: Stadsarchief Breda | Waagenaar, E. (Emile)

De Fer mag ook niet ontbreken in het boek van Ubel Zuiderveld. De frietkraam staat sinds 1959 op het plein aan de Haagweg. De zaak van Ferry van Strepen en zijn dochter Petra brandde uit, maar herrees uit de as. Deze frietzaak haalde zelfs de cover van het boek De Frietkraam.

Het boek De Frietkraam bestellen? Dat kan hier.

Lees ook:

Deze 7 Bredase friettenten horen toch écht in De Smulgids

Iedereen is natuurlijk dol op een frietje zo nu en dan (of is het patat?). Maar waar eet je nu de al...

Hoera! Het frietje bestaat 150 jaar en dat begon allemaal in Breda

Drie keer hoera, want het frietje bestaat vandaag 150 jaar! Die goudgele lekkernij is niet meer weg ...

Leuk volgens local Marit: ‘Hier zijn de frietjes met truffelmayo een echte aanrader’

De allerleukste plekjes in Breda? Die vind je natuurlijk via échte locals! Deze week deelt Marit Bui...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.